17. jun
Roger Aarli-Grøndalen har i dag sin siste dag som ansvarlig redaktør i EUB. Foto: Vegard Storbråten Øye
 
Siste ord er sagt, for denne gang
KOMMENTAR: 1. juni, med andre ord i morgen, er det seks år siden jeg hadde min første arbeidsdag i Eidsvoll Ullensaker Blad. Med det som utgangspunkt passer det kanskje at jeg i dag har min siste.

Publisert: 31.mai.2018 11:30
Oppdatert: 30.mai.2018 14:10

I et historisk perspektiv er ikke seks år all verden. Avisen du nå leser har holdt det gående siden 1901, men i løpet av disse årene er det kun tre ansvarlige redaktører som har sittet lenger enn meg: avisens grunnlegger, Martin Eriksen, som var redaktør fra 1901 til 1915, Erling Grieg, som hadde jobben fra 1922 til 1957, dog med en ufrivillig pause under 2. verdenskrig, og Bjørn Terje Kaspersen, som var avisens redaktør fra 1970 til 2002. Av enelederne, de som har vært både redaktør og direktør, har jeg sittet lengst – igjen hvis vi ser bort fra grunnlegger Eriksen, som i starten var eneste ansatt (samtidig som han jobbet som lærer ved siden av).

Når det er sagt er det mange EUB-sjefer som har sittet i fem, sånn sett har jeg kanskje vært på overtid det siste året. Et søk på Google viser at mange mener at en toppleder skal sitte i maksimalt fem år. Det tror jeg imidlertid er en myte. Man skal sitte så lenge man føler at man har noe å bidra med. Det kan være tre år. Det kan være fem. Eller det kan være 32. For egen del har jeg gradvis blitt mer rastløs det siste året, med ekstra mye kribling i kroppen det siste halvåret, og som toppleder i en lokalavis bør man ikke være for rastløs. «Det som du er, vær fullt og helt, ikke stykkevis og delt», som en småsur dramatiker med flosshatt en gang skrev.

Jeg har imidlertid ikke sagt opp min stilling i EUB fordi det har vært kjedelig. Snarere tvert imot. Til tider skulle jeg ønske at det hadde vært litt mer «kjedelig».

Å hevde at det ikke har skjedd store endringer i avisen før min tid, vil være både arrogant og historieløst. Noen vil kanskje mene at den største endringen i nyere tid var da man sluttet å trykke med bly. Andre utfasingen av skrivemaskiner og innføring av de første datamaskinene. Jeg vil likevel tørre å hevde at endringstakten har økt betraktelig de siste årene. Og den ser ikke ut til å avta med det første.

Jeg skal ikke kjede leserne med å ramse opp alt vi har gjort siden sommeren 2012, men jeg tar sjansen på å fastslå at de færreste forstår hvor mye og hvor store endringer som har skjedd i avisen disse årene. Og ikke bare i EUB, men også i andre norske aviser.

Mange av endringene har vært «interne». De har først og fremst betydd noe for hvordan vi produserer avisen, andre endringer har vært veldig synlige eksternt. En del endringer er blitt tatt godt imot, andre har vært mindre populære.

Å redusere utgivelsesfrekvensen på papiravisen fra fem til fire dager i uka, var ikke et tiltak som slo like godt an hos alle våre lesere. I flere uker sto knapt en telefon stille i våre lokaler. Hjemme hos meg begynte telefonen allerede å ringe klokka seks om morgenen første mandag uten avis.

Jeg er fremdeles av den oppfatning at det var riktig av oss å gjøre denne endringen tilbake i 2015 – og i årene som har gått er det mange andre aviser som har gjort det samme – men i etterpåklokskapens lys kunne vi nok jobbet mer med å fortelle leserne våre hvorfor vi gjorde dette.

Men endringene vi gjorde den gang, har blant annet vært med på å bidra til at vi nå i stadig større grad lykkes digitalt. I løpet av fjoråret mer enn doblet vi antall digitale abonnenter. I et marked med fortsatt fallende annonseinntekter – og hvor Facebook og Google stikker av med mesteparten av annonseveksten digitalt – blir det stadig viktigere å ta vare på abonnentene (det vil si dere, folkens). I fjor hadde EUB for første gang i nyere tid høyere inntekter fra abonnentene enn annonsørene. Mye tyder på at dette er en trend som vil fortsette.

Uten å på noen måte snakke ned dem som av ulike årsaker har forlatt avisen i løpet av disse seks årene jeg har vært her, så vil jeg hevde at det teamet vi nå har, er et av de beste og mest dedikerte som jeg har hatt gleden av å jobbe med i løpet av mine drøyt 25 år i mediebransjen. Når jeg i morgen starter i min nye jobb som ansvarlig redaktør i fagbladet Journalisten, vet jeg at i avisen jeg forlater, står det flinke folk klare til å fylle alle roller – og fortsette det arbeidet vi har gjort de siste årene. Det vil heller ikke overraske meg om de som tar over, vil sørge for at det lages en enda bedre avis.

Takk for meg – og god sommer!

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no