18. aug
IKKE LETT: Asle Hoel-Knai (Hurdal Frp) påpeker at det er en krevende oppgave å fylle opp valglistene. Foto: Marit Lunddal Løken
 
Skammens tall, for hvem?
MENINGER. Kvinner i politikken: Asle Hoel-Knai (Frp) lurer på hvem som skal skamme seg, eller om det er noen grunn til å skamme seg i det hele tatt.

Publisert: 26.jun.2017 20:30
Oppdatert: 27.jun.2017 11:57

EUB bruker lederplassen torsdag 22.6 til å skrive om skammens tall i politikken. Jeg lurer på hvem som skal skamme seg, eller om det er noen grunn til å skamme seg i det hele tatt. Redaktører og journalister får seg ofte til å vinkle ting på de merkeligste måter.

Denne gangen er det den lave andelen kvinner i lokalpolitikken som er problemet. Selvfølgelig er ikke det noen ønskelig situasjon. Men har EUBs redaktør eller noen av hans medarbeidere noen gang forsøkt å fylle opp en valgliste foran et kommunevalg?

Jeg røper nok ingen stor hemmelighet når jeg skriver at det kan være en ganske så vrien oppgave. Alle politiske partier ønsker å fylle sine lister med engasjerte og interesserte personer av begge kjønn, av forskjellige aldersgrupper og med yrkeserfaring fra forskjellige områder. I tillegg bør de ha et politisk engasjement, helst være medlem i partiet, de må ha tid og de må være villige til å stå fram som aktive talspersoner for sitt parti. Og selvfølgelig må de kunne tåle både kritikk og ukvemsord for sine standpunkter, både de virkelige og for standpunkter de blir tillagt.

Jeg tror alle partipolitikere, uansett farge eller standpunkt, er enige med meg når jeg skriver at det ikke er noen enkel oppgave å finne et tilstrekkelig antall slike personer når man skal fylle opp en politisk valgliste.

Partiene har også forskjellige måter å løse problemet på, heldigvis. Alt skal ikke dikteres av dårlig gjennomtenkte lover. Noen har pålagt seg selv en streng kvotering, noen skal ha annenhver av forskjellig kjønn og så videre. Selv tilhører jeg et parti som ikke har lagt seg selv i en slik tvangstrøye. Det betyr ikke at vi på noen som helst måte diskriminerer, tvert imot. Men vi velger å sette engasjement, interesse og kvalifikasjoner i høysetet. Det er, og vil alltid være, den eneste fornuftige veien å gå. Kvoteringer og lovpålegg er et feilspor. Da får vi heller finne oss i at det sitter noen «middelaldrende menn» samt en og annen godt over middelalder i kommunestyrene rundt omkring. De har i det minste vist engasjement og interesse. Og det er det ingen som helst grunn for noen til å føle skam over. Så får vi heller se fremover mot kommunevalget om to år.

Kanskje det da kan gå i «riktig retning» som EUBs redaktør skriver. Men ikke med hjelp av kvoteringer og lovbestemmelser, et slikt samfunn vil vi ikke ha. Det må bli ved hjelp av interesserte og engasjerte mennesker av begge kjønn som ønsker å stille opp og gjøre en innsats for det de tror på og for det partiet de tilhører. Oppfordringen er hermed gitt.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no