20. okt
Håpet er at flere kvinner blir stemt inn i de lokale kommunestyrene ved neste kommunevalg
 
Skammens tall i politikken
LEDER. Disse tallene bør vekke bekymring:

Publisert: 24.jun.2017 21:00
Oppdatert: 24.jun.2017 21:27

I Hurdal er 82,4 prosent av representantene i kommunestyret menn. I Nannestad er det litt bedre, men ikke mye: her er «kun» 74,2 prosent menn. I Eidsvoll cirka 70 prosent menn, og eneste kommune som oppfyller kravet om minst 40 prosent kvinner, er Ullensaker med 44,4 prosent. Tallet burde ideelt sett vært nærmere 50 her også, men Ullensaker skal uansett ha ros for å ha kommet lengst. For de andre kommunene er det fremdeles en veldig lang vei å gå.

Årsakene er flere. Det ser blant annet ut til at det tar tid å bryte ned gamle etablerte vaner om at politikk er noe menn holder på med. I hvert fall på det lokale planet. Kanskje er det tilfeldig i våre fire kommuner, men det kan også se ut til at jo mer rurale kommunene er, desto lenger er man unna målet om 40 prosent kvinner.

Å få kvinner til å stille opp er heller ikke bare enkelt, selv om partiene forsøker. Mange takker nei. Lange møter på kveldstid frister muligens ikke. Kanskje går også partiene feil fram. Fra næringslivet ser man at for å få kvinner til å søke lederstillinger, hjelper det å utforme stillingsannonsene på andre måter enn man tradisjonelt har gjort. Velgerne skal heller ikke slippe unna ansvaret for at resultatene er blitt som de er. Enkelte partier har forsøkt å kumulere kvinnelige kandidater, men når velgerne har sagt sitt, er det mennene som blir valgt inn. I slike settinger kommer gjerne argumentet om at man må ha den beste kandidaten, uavhengig av kjønn. Vi er ikke uenige i det prinsippet, men ser vi på tallene vi har presentert i denne lederen og i reportasjen i EUBs onsdagsavis, så henger ikke dette sammen. Hvis egnethet var eneste kriterium, ville prosentene sett annerledes ut.

Flere, blant andre valgekspert og statsviter Svein Tore Marthinsen, tror ting vil utvikle seg i riktig retning. La oss håpe de har rett. Men det går ikke fort nok. Slik situasjonen er i dag, er det grunn til å frykte at våre kommuner ikke styres av de beste folkene, som enkelte kanskje tror, men i altfor stor grad av middelaldrende menn. Som er valgt inn av gammel vane.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no