25. apr
 
Skjebnevalg for Forsvaret
MENINGER. Det er påfallende at partier som tidligere har latt Forsvaret forfalle, nå like før valget gjennomgår en forsvarspolitisk oppvåkning som kan få selv de mest herdede vekkelsespredikanter til å nikke anerkjennende.

Publisert: 27.jun.2017 11:17
Oppdatert: 27.jun.2017 11:17

Det er gledelig at Forsvaret får en viktig betydning i dette valget, og det er bra at dette skaper et sterkt forsvarspolitisk engasjement hos både politikere og velgere. Uenighet om tilnærming har imidlertid skapt en så høy temperatur i forsvarsdebatten at skal man prise seg lykkelig over at tastaturer ikke kan lades med skarp ammunisjon, og at trykksverte ikke kan brukes i kjemisk krigføring.

Denne regjeringen har stoppet den mangeårige forvitringen av Forsvaret, og øker nå forsvarsbevilgningene betydelig. Likevel møtes den til stadighet med påstanden om at det gjøres «for lite, for sent».

De som framsetter slike påstander sparker imidlertid inn åpne dører. Årsaken til tempoet i regjeringens opprydding i det forsvarspolitiske konkursboet de rødgrønne etterlot seg i 2013, er slett ikke at det tilsynelatende gjøres for lite for sent. Den underliggende årsaken er derimot at det har vært gjort altfor lite, altfor sent, altfor lenge.

Det er naturlig at det i en så omfattende snuoperasjon oppstår uenighet om prioriteringer, skuffelse over at enkeltelementer ikke styrkes raskt nok, eller at det på kort sikt ikke legges enda flere milliarder på bordet. Likevel mener jeg at det ensidige fokuset på det regjeringen ikke gjør, framfor det den faktisk gjør, og vil gjøre dersom den får muligheten, gir en alvorlig risiko for at Forsvaret igjen blir en kasteball mellom kortsiktige særinteresser.

I lys av dette er det svært nedslående at det nå ser ut til å foregå et stemmefiske i det farvannet som har de mest optimale vekstvilkårene for folks misnøye. Enkelte tar også til orde for boikott av regjeringspartiene, tilsynelatende uten å forstå det paradoksale i at man ved å straffe de som beviselig gjør mest for Forsvaret som helhet, belønner dem som beviselig har gjort minst. Da er veien mot en total avvikling av Norges forsvarsevne kort. Frustrasjonsbasert styring er muligens velegnet når man vil distansere seg fra det man er misfornøyd med, men et dårlig prinsipp for å velge rett kurs mot det man vil oppnå. Det beste må ikke bli det godes fiende!

Vi står nå overfor et forsvarspolitisk skjebnevalg. De som deler Senterpartiets forestilling om at forsvarsevnen styrkes bare man gjør HV «great again», eller mener at en rødgrønn regjering influert av ytre venstre vil ivareta Forsvaret bedre enn sittende regjering, må gjerne få leve i troen. 

Vi som derimot ønsker å gjenoppbygge Forsvaret gjennom en helhetlig og langsiktig forsvarspolitikk, vil fortsette å gjøre vårt beste for å bidra til at denne regjeringen får fullføre den gode jobben de har påbegynt.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no