14. nov
 
Skolemat utjevner forskjeller
Hverdagen har begynt igjen og det er mange nye førsteklassinger som har begynt på skolen. De fleste er klare for å lære seg å lese, regne og skrive. Dessverre ikke det like lett for alle førsteklassinger å glede seg. For det er nemlig ikke slik at alle får med seg mat hjemmefra, og da kan skoledagene føles lange og tunge.

Vi alle har hatt den morgenen hvor vi har glemt å spise frokost, eller forsovet oss så lenge at en ikke rakk frokost. Jeg kan ikke snakke for alle, men selv merker jeg at jeg sliter med å konsentrere meg i undervisningen når magen er tom. Alt jeg klarer å fokusere på er hvor sulten jeg er, da føles det veldig langt frem til lunsj. Dessverre er dette en hverdag for altfor mange unge, og det er heller ikke garantert at de får spist lunsj. Hvis vi kunne sikret alle elevene, uavhengig av trinn, et sunt og gratis skolemåltid hver dag for alle elever, ville skoledagen bli lettere og elevene hadde vært mer fokusert. Mette mager lærer bedre!

Mange som er imot gratis skolemat sier at dette er noe foreldrene må ta hånd om for barna sine, men da ønsker jeg å opplyse deg om en ting: Det er ikke alle foreldre som har råd eller tid til å gi barna sine mat til skolen!

Enkelte familier har så dårlig råd at valget står mellom å handle inn brød eller å betale husleia, kjøpe inn en sunn middag eller å betale for strømmen. Jeg klandrer ingen foreldre for å prioritere strømregningen eller husleia, men da må vi som samfunn hjelpe til med å få hverdagen til å gå rundt. Om vi kan tilby et sunt og gratis skolemåltid hver dag, kan familiene bruke pengene til sunne og gode middager.

Årsakene til hvorfor så alt for mange elever kommer uten mat på skolen, kan være mange og varierende. Det viktigste er ikke alltid å finne årsaken, men finne en løsning. Vi trenger ikke å vite hvorfor så mange kommer uten matpakke, men vi skal stille opp med et gratis og sunt måltid til alle elever uavhengig av bakgrunnen deres.

Gratis skolemat hindrer ingen foreldre at de kan sende med barna sine matpakke. Vi bare stiller opp med et gratis og sunt tilbud til elevene, hvor de kan samles rundt et bord og spise sammen. Jeg er for gratis skolemat for å kunne gi alle barn og unge en bedre hverdag. Med næring kommer læring.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no