15. jun
 
Skolens plassering er ikke vesentlig
Hvor skal skolen ligge? Er egentlig ikke så viktig, det er skolens innhold og undervisningsoppdrag som bør stå sentralt.

Publisert: 13.okt.2017 10:30
Oppdatert: 12.okt.2017 14:57

Debatter om skolestruktur og lokalisering skaper alltid sterkt engasjement, og det blir ofte høy temperatur i diskusjonene. Utdanning blir altså redusert til snever distriktspolitikk som fortrenger oppmerksomhet omkring skolens faglige innhold. (Jf. debatten om nye Vilberg skole.)

Det er et offentlig hovedansvar å gi et godt tilbud om utdanning. Likevel er det slik at politikk dreier seg om å prioritere, det vil si velge noe framfor noe annet. Situasjonen i bygda er nå engang slik at kommunen ikke har ubegrensede midler å øse av, derfor vil det være uansvarlig å opprettholde små lokale skoler for enhver pris.

For at elevene skal få ei god utdanning, må skolestruktur, kvalitet og størrelsen på skolen være av en slik art at alle sikres et godt opplæringstilbud. Når lokalpolitikere vil opprettholde små grendeskoler, baserer de seg på geografi og gammeldagse holdninger, mytene rår: («… det har jo alltid vært slik, miljøet er jo så bra på en liten skole, og så videre … bla, bla, bla …). En god skole har faglig sterke og engasjerte lærere og lektorer og gir elevene rammebetingelser som kreves etter dagens læreplaner. Forskning viser at store skoler i all vesentlighet har et høyere karakternivå blant elevene enn i små skoler, dessuten er profesjonaliseringa og fagtilbudet sterkere. (Lektorbladet nr. 2 -2017). Om barna kjører buss til og fra har ingen betydning. De fleste av oss har vel noen ganger i unge år pugga matteleksa i baksetet på en buss på vei til skolen? (Fersk kunnskap dersom matteprøva er i 1. time …)

Eidsvoll kommune må altså ha en skolestruktur tilpassa dagens betingelser, det er helt andre faktorer som spiller inn nå enn for femti og hundre år siden. Slik jeg ser det vil en ny storskole som erstatter de gamle løse mange problemer med den nåværende strukturen. Tenk nytt og bryt med gamle paradigmer og fordommer. Tomter er det nok av i denne grisgrendte bygda.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no