26. apr
 
Skolestart uten slusekontroll
LEDER: Ferien er over for de fleste, og hverdagen er tilbake for fullt. Torsdag var det skolestart på Øvre Romerike.

Publisert: 22.aug.2017 06:00
Oppdatert: 21.aug.2017 14:23

Nærmere tusen førsteklassinger hørte klokka klang for første gang i Eidsvoll, Nannestad, Hurdal og Ullensaker. Blide, håpefulle, bekymringsløse og forventningsfulle seksåringer – for mange den største dagen i deres liv fram til nå.

Samtidig var det også første skoledag for både ungdomsskole- og videregåendeelever. Ekstra spesielt var det for elevene ved Jessheim videregående skole som ble møtt av en splitter ny skole – 25.000 kvadratmeter skreddersydd for trivsel og læring de neste tiårene. Heldigvis slapp elevene å bli møtt av adgangskontroll og sikkerhetssluser på den nybygde skolen.

På Bjørnholt videregående skole på Nordstrand i Oslo har de nemlig innført adgangskontroll denne høsten. I praksis betyr dette at alle elever og ansatte viser adgangskort for å få slippe inn. – Det ville vært fint om alle skoler kunne vært åpne, men vi har hatt flere uheldige episoder og trusler om vold hos oss, sier rektor Else Birgitte Roscher-Nielsen ved Bjørnholt videregående skole til Aftenposten. – Det er beklagelig at man må ha adgangskontroll i vårt samfunn, på vår skole. Men vi må ta forholdsregler, sier rektoren.

Trygghet på skolene og elevenes sikkerhet er selvfølgelig svært viktig. Å sette opp porter og sperringer, kontroller og sikkerhetssjekker er vi mer usikre på om dette er rett medisin. Åpenhet, tilgjengelighet og bevegelsesfrihet er prinsipper vi må jobbe for å bevare. Åpenhet i seg selv er med på å skape trygghet.

Om man opplever en økt sikkerhetstrussel mot elevene fra andre elever og ungdomsmiljøer utenfra bør man i stedet arbeide preventivt med forebyggende tiltak som på sikt fjerner problemet og ikke bare stenger det ute. Da er det avgjørende med et helhetlig og tverrfaglig tilbud som sørger for oppfølgning av de unge – med blant annet flere miljøarbeidere, styrket helsesøstertjeneste, skolepsykologer og rådgivere.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no