23. jul
SLAKTER. «Kanskje på tide å tenke seg litt om i ordbruken før de slynges ut i mediene?» skriver Knut Gundersen Hansen. Arkivfoto: Harald Eigum
 
Slaktetid og overskrifter
LESERBREV. Vi mennesker har alltid vært slemme mot hverandre. Vel stort sett er vi vel snille, men noen ganger er vi slemme, med eller uten gode grunner for akkurat det.

Publisert: 07.mar.2017 18:02
Oppdatert: 08.mar.2017 14:53

Det å slakte har man gjort siden mennesket måtte ha mat, men i det siste synes det som om det er blitt stadig mer populært å slakte alt og alle, i alle fall når det er ført i pennen av skriveføre journalister i medier over det ganske land.

Det slaktes utspill, man slakter holdninger, man slakter innsatser, man slakter rett og slett alt man ikke liker. Slaktetiden er for øvrig utvidet til å gjelde hele året og fredningsbestemmelser finnes knappest.

Ordet slakting oppfattes vel fra gammelt av som å avlive dyr og klargjøre for blant annet matproduksjon. Eller som Mattilsynet beskriver i sin definisjon av slakt: «Kroppen av et dyr etter avblødning, uttak av innvoller, avskjæring av lemmer, hode, hale, jur mv.»

Nå skal man altså slaktes for sine holdninger, meninger, utspill og innsatser. Andre velkjente synonymer av ordet slakt er for eksempel å avlive, drepe, ekspedere, felle, gjøre det av med, gjøre ende på, gjøre et hode kortere, henrette, kvele, kverke, la hodene rulle, likvidere, lynsje, skyte, slå i hjel, stikke ned, ta livet av eller vri halsen om på.

Dette er altså nå hva man, kanskje ubevisst, legger i ordbruken når man omtaler sine meningsmotstandere og diskuterer saker i media. Eller gjør man egentlig det, eller er det bare en måte for pressen å gjøre sakene sine heite nok i jakten på å skape overskrifter som selger?

Slakter er en egen fagutdanning og fagbrev er en del av yrket for dem som går tungt inn i det. Det er for øvrig skarpe redskaper som benyttes i faget. Bruk av verneutstyr er derfor viktig for ikke å bli av med fingre eller andre kroppsdeler. Derfor blir jeg ganske trist å lese av man slakter folk rundt seg med penn og papir eller avliver de samme folkene med raske tastetrykk på en pc som når ut i verden på sekunder.

Kanskje på tide å tenke seg litt om i ordbruken før de slynges ut i mediene?

Eller for å bruke den folkekjære sangeren Stein Ove Bergs klok ord: – Selv om sverdet ditt ble en blyant, skal du bruke det som en mann.

Knut Gundersen Hansen
Jessheim

LES OGSÅ: Ikke griseslakt, men grisejakt - én hadde griseflaks og slapp unna

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no