16. jul
To dråper: Selve poliovaksinasjonen er enkel – to dråper på tungen. Foto: CDC Global/CC/Flickr.com
 
Snart slutt på polio
24. oktober er den internasjonale polio-dagen.

Publisert: 24.okt.2017 10:30
Oppdatert: 24.okt.2017 10:58

Polio er nå i ferd med å bli utryddet over hele verden. Og det er Rotary – sammen med blant annet WHO, UNICEF og Bill and Melinda Gates Foundation – som kan tilskrives æren for det. Arbeidet mot denne fryktede sykdommen, som kan føre til lammelse og død, startet i stor skala i 1979. Den gangen ble 350.000 mennesker angrepet hvert år. Nå er tallet nede på noen titalls nye utbrudd i tre–fire land.

Trolig finnes det ikke noe annet eksempel på at en frivillig organisasjon har bekjempet et så stort samfunnsproblem så effektivt! Dessverre finnes ingen kur mot sykdommen, men vaksinen – som ble utviklet på 1950-tallet og som nå er ytterligere forbedret – må gis før et polioangrep, og virker preventivt. Gjennom programmet er milliarder av barn blitt beskyttet mot angrep av viruset og å bli påført store lidelser.

Men det har kostet. Over hele verden har rotarianere siden 1979 samlet inn flere milliarder kroner til bekjempelse av polio. Og arbeidet er ikke helt over ennå. Så lenge viruset finnes i et land kan det bryte ut en ny epidemi. Derfor pågår vaksinasjonsprogrammet fortsatt. Det vil bli avsluttet først når viruset er helt borte. Selve vaksinasjonen er enkel – to dråper på tungen.

Det vellykkede vaksinasjonsprogrammet mot polio er ett av mange eksempler på Rotarys internasjonale arbeid. Dette arbeidet kommer i tillegg til det de enkelte lokale klubbene, også her i distriktet, gjør for lokalmiljøet.

 Foto: CDC Global/CC BY 2.0/Flickr.com

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no