15. jun
SNARVEIER: - Det finnes muligheter for å lage snarveier her i samarbeid mellom kommune og huseiere slik at vi kan få færre biler på veien og flere barn og unge som kan gå til og fra skolen, skriver Hege Svendsen.? Arkivfoto: Jan Arne Sandholtbråten
 
Snarveier
VEKST: Eidsvoll kommune er i stor vekst og det bygges overalt i kommunen vår.

Publisert: 28.sep.2018 17:00
Oppdatert: 28.sep.2018 15:06

Nye boligfelt dukker opp inntil gamle og det kreves ny infrastruktur i form av både vei, skoler og barnehager.

MYKE TRAFIKANTER

Med økt befolkning kommer det også økt bruk av bil og flere myke trafikanter i trafikken. Samtidig vet vi at vi trenger et løft for folkehelsen i Eidsvoll og at vi er forpliktet både lokalt og globalt til å få ned utslippene våre for å nå FNs bærekraftsmål.

Vi må derfor få flere til å bruke sykkel og til å gå.

SNARVEIER

En måte å få flere til å gå på er å ta i bruk snarveier. I flere kommuner har de snarveiprosjekter der de kartlegger mulige snarveier. Det syns vi i Eidsvoll Ap at vi burde få til i Eidsvoll også.

Om vi ser på Sagmoen som eksempel, er det nå tre nye boligfelt inntil Mattisholtet som i luftlinje ligger veldig nær Eidsvoll Verk skole. I dag finnes det ikke en snarvei barna lovlig kan ta seg fram på. Statens veivesen vil heller ikke ha markerte gangfelt og resultatet blir at de små blir kjørt til skolen.

GÅ TIL OG FRA SKOLEN

Det finnes muligheter for å lage snarveier her i samarbeid mellom kommune og huseiere slik at vi kan få færre biler på veien og flere barn og unge som kan gå til og fra skolen.

Vi vil også få en trygg vei som de minste kan bruke når de går på besøk til hverandre og til lekeplasser etter skoletid.

SNARVEIER TIL STASJONENE

Det samme gjelder også ned mot stasjonene. Det er bygget store boligfelt og ved å lage snarveier mellom disse og ned til stasjonene vil det være lettere å la bilen stå og heller sykle eller gå.

Et eksempel fra Drøbak kan illustrere hva jeg mener. Der er det som kjent bratt og tungt og langt å gå veien fra sentrum eller stranda og opp i åsen der mange bor. Her har det i generasjoner vært greit å gå gjennom folks hager. Eneste betingelsen er at man lukker grinda etter seg og ikke ser inn i folks vinduer. Det finnes sikker mange lignende eksempler rundt om i kommunene.

For å finne de smarte snarveiene bør vi involvere barna selv og innbyggerne rundt om.

Dette var bakteppet for at jeg spurte ordføreren om ikke vi i Eidsvoll kan jobbe med snarveier og blant annet involvere alle skolene gjennom den digitale registreringsbasen «Barnetråkk» og det var han positiv til. Så nå blir det spennende å følge fortsettelsen. Kanskje det dukker opp en snarvei der du bor?

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no