23. jul
FORNØYD. André Gundersen var en av arrangørene. Han var godt fornøyd med resultatet og oppmøtet.
 
Spis mindre kjøtt
LEDER. I helga ble Green Food Fest arrangert i Romsaasparken på Jessheim.

Publisert: 01.jun.2017 12:21
Oppdatert: 01.jun.2017 13:08

En matfestival viet kjøttfrie alternativer. Selv om arrangementet ikke medførte trafikkaos i området, var det en jevn strøm med interesserte som fant veien til matfatene. Enkelte hadde reist i timevis.

Interessen for plantebasert mat er økende. Matvarekjedene rapporterer om økt etterspørsel etter vegetaralternativer. En «trussel» for kjøttprodusentene utgjør nok dette ikke, men det er heller ikke slik at alle som tester ut disse produktene nødvendigvis har noe ønske om å bli heltids vegetarianer eller veganer. De er derimot nysgjerrige. Kanskje har de også forstått at dagens kjøttforbruk ikke er uproblematisk.

Noen velger bort kjøtt begrunnet med dyrehelse. Vi skal ikke avfeie det, industriell matvareproduksjon har negative sider, selv om man i denne sekkeposten putter inn alt fra sauer på utmarksbeite til dyr som tilbringer hele sitt liv innendørs. Klimagassutslipp fra husdyrproduksjon er heller ikke uproblematisk på verdensbasis. Klimaavtrykket fra norsk kjøttproduksjon isolert sett utgjør imidlertid ikke all verden. Klimaeffekten av én kjøttfri dag i uka et helt år tilsvarer en kjøretur på 25 mil, viser beregninger gjort for NRK. Noen bilfrie dager kan kanskje være et fullgodt alternativ?

Det viktigste agrementet, slik vi ser det, for å redusere kjøttforbruket, er helse. Litt forenklet bør vi spise mer grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Én kjøttfri dag i uka er en god begynnelse. Ideelt sett kombinert med fiskemiddager enkelte andre dager.

Det kostholdet altfor mange av oss har i dag gir økt risiko for fedme, ulike typer kreft, diabetes og en rekke andre livsstilssykdommer. Å gjøre noe med kostholdet krever ikke all verdens innsats. Det handler først og fremst om å ville det. I den forbindelse har vi et siste argument for å spise mer vegetarmat, som heller ikke bør avfeies: riktig tilberedt kan man risikere at det smaker godt!

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no