13. nov
 
Stem Åpen folkekirke
KIRKEVALG: I sitt innlegg i Eidsvoll Ullensaker Blad denne uken skriver Erling Birkedal om kirkevalget og de ulike listene som stiller til valg under tittelen «Alle ønsker en åpen og inkluderende folkekirke». Etter 10 år på kirkemøtet, er det en påstand jeg setter store spørsmålstegn ved.

Publisert: 08.sep.2019 08:30
Oppdatert: 06.sep.2019 23:23

Det er mulig at alle har et slikt ønske, men jeg må innrømme at jeg synes det kan være vanskelig å se denne intensjonen bak en del av de forslagene som blir fremmet.

Det kan være forslag som at homofile og lesbiske ikke skal få jobbe i kirken (med mindre de lever i sølibat), det kan være at de samme menneskene ikke skal få gifte seg i kirken, det kan være at man ikke lenger skal avholde valg samtidig med offentlige valg for å gjøre det vanskeligere for alle å avgi sin stemme, eller det kan være forslag om hvordan gudstjenesten skal gjennomføres - som jeg mener vil bidra til fremmedgjøring for mange som kommer dit.

Alle disse forslagene - og flere med dem - er forslag jeg mener ikke bidrar til en åpen og inkluderende folkekirke for alle. Noe av forskjellen kan ligge i hvem man tenker på som «folk». Noen tenker først og fremst på dem som allerede renner ned kirkedørene. I Åpen folkekirke er vi opptatt av alle medlemmer, også de som besøker kirkene sjeldnere, men som synes kirken likevel er viktig. Kanskje kan vi til og med bidra til at flere har lyst til å komme oftere når de ser at kirken er et sted som kan romme hele livet sitt.

I innlegget viser Birkedal også til at det ikke er aktuelt å endre på vedtaket om likekjønnet vigsel nå. Jeg er selvsagt enig i at det er usannsynlig at det blir et faktum i denne perioden. Like fullt er det et faktum at en del kandidater går til valg på at vedtaket skal reverseres. Det viser hvor viktig det er at det blir valgt inn kandidater som entydig vil kjempe mot en slik utvikling. De kandidatene står på Åpen folkekirkes liste.

Birkedal og andre kandidater på nominasjonskomiteens liste er opptatt av at de er nominert av menighetsrådene. Det er ikke så rart, for det er ikke så mye annet som samler dem enn akkurat det faktum. Det er likevel ikke riktig at disse kandidatene i større grad er tillitspersoner verken i kirken eller på vegne av menighetene enn andre kandidater som stiller til valg. Tillitspersoner blir man når man blir valgt, og tilliten og mandatet kommer fra velgerne.

Mange av oss som stiller til valg for Åpen folkekirke har lang fartstid i menighetsråd og andre frivillige verv i kirken. Vårt program er utformet med menighetens beste i tankene. Vi skisserer også hvordan vi ønsker å bidra til en åpen og inkluderende kirke.

Hvis man er opptatt av at både menigheten og det enkelte medlem skal ha gode kår, så bør man stemme Åpen folkekirke.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no