17. jul
VIL VERNE: Den gamle meierigården (i dag Cornerstone), Gaardergården (i dag Shimmering og Kaffehjørnet) og Brandtgården er foreslått vernet. Foto: Roger Aarli-Grøndalen
 
Sterilisering av Sundet
EUBs holdninger til Sundets bygningskultur og særpreg skuffer meg stort.

Publisert: 23.sep.2017 06:00
Oppdatert: 23.sep.2017 12:44

De siste dagene har vi både kunnet lese redaktør Aarli-Grøndalens bekymring for at investorene ikke skal få herje fritt, og Jan Arne Sandholtbråtens noe tendensiøse overskrift «Foreslår å verne ’halve’ Sundet».

Aarli-Grøndalen føler frykt for sentrumsdød og har stor omsorg for investorene som vil bytte ut de siste rester av historisk bebyggelse. Det er rørende. Men har han vurdert kostnaden ved å slette hele Sundets særpreg? Skal vi begå de samme feilene som ble gjort på 60- og 70-tallet i dag? Har vi ikke lært noe?

De gjenværende gamle husene i Sundet er råstoffet som vi lager et godt sted ut fra. Ikke noe vi skal hive på båten fordi noen vil inn og tjene raske penger, eller fordi det er noe i Sundet som ikke fungerer i dag. Jeg tror vi heller må spørre oss om det er den nye eller den gamle bebyggelsen som er problemet for Sundet.

Å etterligne kjøpesentre eller nyere steder som er blottet for egenart er ikke oppskriften for Sundet. Når Aarli-Grøndalen viser til at Sundets problem er lite egnede lokaler tror jeg han er på villspor. Det hadde vært interessant om redaktøren kunne vise til eksempler på steder som har fått oppblomstring og byliv fordi de har erstattet historisk bebyggelse med steril og billig hyllevare-arkitektur. De vil jeg gjerne se.

Femell-gården og flere andre bygg i Sundet utgjør en del av et gateløp som er ganske intakt og helhetlig. Dette har vært klart og tydelig beskrevet, allerede i verneplanen fra 2007. At bevaringsverdien er høy her burde ikke komme som noen overraskelse verken på EUB eller eiendomsinvestorer. Det er jo nettopp derfor man har slike planer. For å hindre usikkerhet for investorer og for å unngå uheldig spekulering i eiendom.

I november 2016 hadde jeg innlegget «Femell-gården og vår felles historie» på trykk i EUB. Der advarte jeg mot hva vi kan forvente oss av triks fra investorene framover. Jeg skrev blant annet: «De vil påstå at prosjektet ikke blir økonomisk lønnsomt hvis de ikke får rive Femell-gården. Jeg blir ikke forundret om de stiller et ultimatum; hvis vi ikke får rive Femell-gården blir det ikke noe utbygging i det hele tatt.»

I EUB 18. september 2017 kan vi lese:

– Kan vi ikke ta med Femell-eiendommen, tror jeg personlig at utbyggingen blir for liten til at det kan bli noe av planen, kommenterer Eivind Olsrud.

Selvfølgelig. Dette er et velkjent triks som brukes over hele landet når investorer går inn i våre steder og byer. Det er tross alt jobben deres å få penger til å vokse. Og det er et legitimt mål for dem. For all del. Men vi må huske på hva som ikke er en del av deres forretningsplan. De skal ikke sørge for at Sundet skal være et trivelig sted. De har ikke ansvar for at Sundet fylles med byliv. De bryr seg ikke om midtbygdas sentrum er et sted med synlig historie og kulturell dybde. Men det burde kanskje Aarli-Grøndalen gjøre?


 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no