16. jul
KARTONGKRENKELSE: Enkelte bønder satte h-melka i halsen da de oppdaget ulvesilhuetten på den juledekorerte kartongen. Illustrasjonsfoto: Kristian Westgård
 
Storm i et melkeglass
KOMMENTAR: Bønder og ulvemotstandere roper ulv, ulv og satte h-melka i halsen da de fikk se rovdyret på den juledekorerte melkekartongen.

Publisert: 28.nov.2017 15:00
Oppdatert: 29.nov.2017 06:43

Dette er ikke en kommentar for eller mot ulv, ulvesoner, jakt, kvoter eller beitenæringa. Det er heller ikke vanskelig å mobilisere sympati og medfølelse for sauebønder som rammes av ulveangrep – hvor de finner igjen livsgrunnlaget og husdyrene sine ihjelrevet på utmarksbeite.

Men denne gangen er jeg både fascinert og forskrekket over debatten som blant noen bønder har oppstått på grunn av en ulvesilhuett blant nisser, gårder og snøtunge trær på en melkekartong.

PÅ HELSA LØS

Man skal ha nisselua godt tredd over øya for og ikke ha fått med seg de siste dagers kartong-krig, men her er et kort resymé: På den røde, dekorerte pappkartongen til Tines helmelk er det illustrert en julefortelling om norske fjøsnisser som forbereder seg til jul. Blant snø, nisser, skog, ski og småbruk er det også silhuetten av en ulv som hyler mot månen – i tillegg til andre villdyr som gaupe og ørn. En kartong som spiller på folketro, eventyr og overtro. Da enkelte bønder oppdaget dette satte de i helmelka i halsen.

Eidsvolling og lederen fylkeslaget og i rovviltutvalget til Norsk Bonde- og småbrukerlag, Marius Røer Andresen, hevder i et intervju med Tv2 at det går utover den mentale helsen til bøndene og mener folk slutter med sauedrift på grunn av slike episoder.

– Dette gjorde vondt, rett og slett. Jeg reagerer kraftig på dette, sier Ann Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag til VG. «Håper alle boikotter Tine etter dette stuntet!» skrev en bonde på Facebook, hvor debatten har rast.

ROPER ULV, ULV

«Nå slår TINE et slag for fjøsnissen», reklamerte Tine om årets juledesign. Slik gikk det ikke. I stedet var det ulven som stjal oppmerksomheten fra de rødkledde. Tine, som er et samvirkeselskap eid av norske melkebønder, avviser at ulven er ment som et argument og politisk budskap i rovdyrdebatten. De lar seg heller ikke presse til å felle juleulven.

– At jula 2017 eventuelt skal bli husket som jula da TINE trakk tilbake melkekartonger på grunn av et fjøsnisse-eventyr satser vi ikke på. Kartongene er trykket og dette blir en del av vårt juledesign som vil være på melka fram til årsskiftet, skriver Tines kommunikasjonsdirektør, Lars Galtung i en e-post til VG.

At ulvedebatten betent og vekker sterke følelser er det ingen tvil om. Det illustrerer denne saken. Jeg tror likevel dette var feil sak å dra fram krenkelses-kortet, bruke utestemme, utropstegn og store bokstaver. Man risikerer at utfallet blir som i Æsops fabler hvor gutten ropte ulv, ulv og det var falsk alarm. Hva skjer den gangen ulven faktisk kommer?

LES OGSÅ: – Vi er nesten sikre på at dette er ulven som har vært helt rabiat i sommer

At man roper når en ulv tar 303 sauer på Toten, Hurdal og Hadeland er svært forståelig. Eller når man finner hunder og husdyr i gapet på ulven inne på tunet. Eller at WWFs søksmål stanser ulvejakta får dem til å reagere. Det er med andre ord nok av hendelser, saker og problemstillinger i rovdyrdebatten – uten å måtte føle seg krenket av en ulvetegning på størrelse med et frimerke på en melkekartong.

Det tror jeg dessverre bare skaper latterliggjøring, mistillit og fjerner fokus fra den egentlige debatten.

FOTOFORBUD

André Ulveseter (!) tvitret: «Folk må da tåle at noen tegner profeten Muhamm … hva i helvete er dette? En ulv på melkekartongen?! Nei, nå har de gått for langt!».

Det er fristende å trekke denne parallellen. Etter at Jyllands-Posten i 2005 publiserte en rekke karikaturer av den muslimske profeten Muhammed, som også norske medier trykket faksimiler av, resulterte det i drapstrusler, nedbrente ambassader og drepte demonstranter. Heldigvis er det langt igjen dit.

Men som Aftenposten-kommentator Joacim Lund skriver: Nå har altså islam og norsk landbruk en litt overraskende ting til felles: Enkelte ting må ikke under noen omstendighet avbildes.

Det er samtidig et tegn i tiden at vi alle lett lar oss krenke. Vi blir fornærmet, sinte og provoserte av den minste ting og tar alt i verste mening. Siv Jensen hadde knapt rukket å ta av seg indianerkostymet før ulven invaderte melkekartongen. Denne saken mener jeg har utviklet seg til en storm i et melkeglass – trolig dratt ut av sine proporsjoner med god hjelp av sosiale medier og oss i media.

Jeg oppfordrer til at vi alle tar oss et kaldt glass melk og kjøler ned denne opphetede debatten idet vi nå går julen i møtet.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no