16. nov
TRENINGSGALSKAP: ñ Strava sammen med konkurranseinstinkt og et lite snev av asberger er en ekstremt farlig kombinasjon, sier forskere ved Olympiatoppen.
ñ Det forvandler trauste mosjonister til semiproffe monstre som sammenligner seg selv med Dag Otto.
 
Stravaoverdose i Gullverket
En 46 år gammel kvinne ble torsdag lagt inn til avrusing etter en overdose Strava. Sykkelmiljøet er ikke overrasket.

Publisert: 01.sep.2018 19:00
Oppdatert: 31.aug.2018 14:22

Det var torsdag ettermiddag at en tilfeldig forbipasserende fant kvinnen noen hundre meter nord for ferista ved Lesja i Gullverket. Hun lå midt i veien, og på sykkelen viste en liten skjerm hvor mange sekunder hun lå bak egen personlig rekord på segmentet Gullverkvegen 10 Climb. Kvinnen kunne ikke gjøre rede for seg, men mumlet gjentatte ganger «stopp Strava, stopp Strava». Helsepersonell som kom til stedet, hadde med seg gel, bars og ringer og fikk syklisten på beina igjen. Hun gikk da med på å bli sendt til Strava-avrusing.

– Dette er noe vi ser stadig oftere, bekrefter ambulansesjåføren som kom til stedet.

– Middelaldrende mennesker i lycra stuper over sykkelstyret etter for store doser Strava. Dette er en skremmende, ny trend.

STRAVA

Strava er en app som kombinerer fire faktorer: tid, gps, puls og høydemetre. Etter sykkelturen kan syklisten se hvor han eller hun har syklet, hvor fort og med hvor høy puls. Strava deler turen opp i biter – segmenter – hvor det er mulig å sammenligne egne prestasjoner med andres. Det er i segmentene den ivrige syklisten kan se egen fremgang, og ikke minst hvordan han eller hun sykler sammenlignet med andre.

– Strava sammen med konkurranseinstinkt og et lite snev av asberger er en ekstremt farlig kombinasjon, sier forskere ved Olympiatoppen.

– Det forvandler trauste mosjonister til semiproffe monstre som sammenligner seg selv med Dag Otto.

VANLIGERE ENN EPO

I sykkelmiljøet lokalt er ingen overrasket over beskjeden om at syklisten er lagt inn.

– Du merker det jo veldig fort, sier en syklist, som vil være anonym.

– Det blir fryktelig mye snakk om segmenter, pulssoner, terskelwatt og relativ effort. Når folk kjenner alle segmenter i området og vet hvem som er KOM der [King of the Mountain, altså hvem som har bestetid, red.anm.], er det jo fare på ferde. Hun som ble lagt inn nå, har lenge vært en av de verste.

– Er det flere i sykkelmiljøet som driver med Strava?

– Ja, ærru gæren. Alle gjør det. Det er ingen hemmelighet. Strava er mye vanligere enn hva EPO var på 90-tallet.

Syklisten vi snakket med, er kritisk:

– Som andre avhengighetsskapende apper starter Strava forsiktig, med billige løsninger alle kan bruke. Så baller det på seg med større doser man må betale for. Dette er kalkulert fra utviklernes side. Syklister som stuper i bakken er et direkte resultat av en kynisk digital utvikling.

AVRUSNING

Avrusningen av Strava-avhengige finner sted ved Olympiatoppen på Sognsvann. Her legges brukerne inn med utsikt mot Toppidrettssenteret. Det første trinnet er å skifte ut Strava med Endomondo.

– Endomondo kan sammenlignes med metadon, sier en overlege ved klinikken.

– Det gir brukerne en oversikt over gps og tider, men uten den overveldende datamengden på Strava. Etter hvert er målet å rehabilitere disse utøverne til å gå på tur for moro skyld og å lytte til kroppen. Ved å ha klinikken ved siden av Toppidrettssenteret håper vi de vil oppdage forskjellen på seg selv og Dag Otto – og at de vil innse at de aldri kommer til å sykle Tour de France. På lang sikt er målet at de skal kunne stoppe og slå av en prat med folk de møter når de er ute og trener.

– Har noen pasienter blitt så bra?

– Ikke ennå. Men vi håper det bedrer seg når de nærmer seg 60.

FLERE INVITERT FRA CHRISTINE:

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no