19. apr
 
Svartmaling fra Hege Svendsen
Det var voldsomt til svartmaling av situasjonen i Eidsvoll kommune fra Hege Svendsen (Ap) i EUB lørdag 18.11.17, under overskriften: «Velferd, hvor går du?».

Publisert: 23.nov.2017 14:00
Oppdatert: 23.nov.2017 14:08

Til tross for et fint bilde, sto mesteparten av innholdet i artikkelen til stryk – mener jeg.

Har hun glemt hvilke partier som har hatt flertallet og styringen av økonomien i Eidsvoll kommune de siste årene? Med alle de budsjettsprekkene vi har hatt. Jeg svarer for øvrig IKKE for Frp og Høyre, de klarer det sikkert selv, men på vegne av Pensjonistpartiet (PP) og meg selv.

Det er selvfølgelig sterk beklagelig at vi i år fikk kun 38 millioner kroner mot 70 millioner kroner i fjor, fra staten. Vi i PP har dog store håp til finansutvalget som skal opprettes i kommunen og at dette utvalget kan finne «steiner vi kan snu» og derigjennom innsparinger. Det er for øvrig typisk av Ap å sette fingeren på skoler, barnehager, velferd og eldreomsorg når noe skal/eventuelt må skjæres ned på. Dette for å finne sympati.

Jeg trodde Ap den siste tiden var imot «utvidet» eiendomsskatt på to promille allerede fra 2018, de sa i alle fall det, og jeg håper dette ikke kun er et spill for galleriet.

Det viser seg at utspillet til varaordfører Madsen om at «alle har råd til 3000 kroner i året», ikke holder mål. Skatten vil for mange bli langt høyere, ikke minst etter hvert.

Vi mener i motsetning til Hege Svendsen at det kan være litt å spare ved å se på rådhuset og hele omorganiseringen som skjedde i kommunen. Det finnes kommuner som er om lag like store som Eidsvoll og de har kun tre virksomhetsledere, vi har 13. Må vi ha en varaordfører i 50 prosent stilling – noen mener sågar at den må utvides til 100 prosent stilling. Det er kanskje stygt spurt om, men var dette en del av kjøpslåingen ved samarbeidet mellom Sp og Ap etter siste valg? Bare en tanke som ikke trenger svar.

Vi kan også kutte litt i politiker- og møte godtgjørelser for å gå foran med et godt eksempel. Vi må i alle fall slutte å diskutere høyere godtgjørelser. Utbygging kan også skje ved OPS (offentlig-privat-samarbeid).

Når det gjelder sykefraværet så MÅ dette granskes og ned. På dette området er det mye å spare. Det samme gjelder innleide konsulenter.

Når det gjelder eiendomsskatten (jeg liker ikke å skrive ordet en gang) må vi gjøre alt for å unngå denne. Er Hege Svendsen klar over at vi har over 500 barn som lever under fattigdomsgrensen. Er hun klar over hvor mange familier som må ha hjelp fra NAV for å få hjulene til å gå rundt? Er hun klar over hvor mange som får bostøtte i kommunen? Er hun klar over hvor mange som får gratis mat – og etter hvert klær – utdelt til trengende på Mago? Er hun klar over arbeidet idrettsrådet gjør som hjelper barn og unge med utstyr slik at de kan delta i organisert idrett? Hvilke konsekvenser vil det få for adskillig flere familier ved innføring av eiendomsskatt?

Når det gjelder eiendomsskatt (uff, det stygge ordet igjen), så er en bolig et hjem og IKKE et skatteobjekt. For mange har det kostet blod, svette og tårer, samt kanskje et utall av overtidstimer for å få et ordentlig hjem for seg og sin familie. Vi kan ikke akseptere at vi kanskje må selge hus og eventuelt hytter fordi politikere gjør et dårlig stykke håndverk i form at prioriteringer i kommuneøkonomien. Dette i form av at man gir tillatelse til utbygging i langt større fart enn infrastrukturen og kommuneøkonomien tillater. Dette mener vi påfører eksisterende innbyggere høyere avgifter – og sågar ønsker noen eiendomsskatt (nok en gang det stygge ordet) for å gjøre utbyggerne til lags.

Kunne det være en idé å spørre utbyggerne om de vil «sponse» kommunen med å være med på å betale skole og barnehager? PP er i samarbeid med andre partier om å utarbeide et budsjett uten eiendomsskatt de kommende årene. Og det uten å tømme fondene Eidsvoll kommune har.

Så får vi se hvordan resultatet vil bli når politikerne skal stemme over budsjettet i kommunestyremøtet den 12. desember. For øvrig må ikke all utbygging med infrastruktur skje samtidig og nå.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no