20. sep
SEILESTOPP. Skibladner blir trolig ikke å se i Vorma på tre sesonger når byggingen av ny jernbanebru starter.
 
Synd for Svanen
LEDER. 2. august 1856 ble Skibladner satt i fart. Siden da har skipet gått i rute mellom Eidsvoll og Lillehammer.

Publisert: 19.mai.2017 21:00
Oppdatert: 19.mai.2017 21:58

Etter over 161 år i rutetrafikk, dukker det nå opp skjær i sjøen, rettere sagt bruer over sjøen, som skaper problemer for Mjøsas hvite svane. I forbindelse med bygging av ny jernbanebru på Minnesund vil verdens eldste operative hjuldamper i rutegående trafikk bli forhindret fra å kunne seile ned Vorma og anløpe grunnlovsbygda. Sannsynligvis vil den rammes i tre sesonger i perioden 2019 til 2022/2023.

Strekningen med ett jernbanespor mellom Venjar og Eidsvoll stasjon har vært en flaskehals siden Gardermobanen åpnet i 1998. Nå er planen at nytt dobbeltspor er klar til bruk i 2023. Dette er viktig og helt nødvendig at kommer på plass. At Bane Nor må prioritere sikkerheten under brubyggingen kan man selvfølgelig ikke være uenig i. Det er likevel synd at dette går utover Skibladner de neste årene.

Styrelederen i Oplandske Dampskibsselskap, som eier og drifter Skibladner, uttaler at dette vil få store økonomiske konsekvenser. De har også varslet at de kommer til å kreve erstatning for tapet. Ikke bare vil de tape billettinntekter og mulig tilskudd, men også miste interesse og marked i vårt distrikt.

Det vil utvilsomt bli et savn for mange når Svanen ikke blir å se i Vorma gjennom flere sesonger. Den er en stor attraksjon, både lokalt og nasjonalt, og en viktig del av Eidsvolls historie, sjel og særpreg.

Til tross for noen års fravær får man håpe og tro at Skibladner kommer sterkt tilbake når den kan cruise under ny bru i Minnevika og tilbake til sin naturlige rute.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no