16. jun
NESTENULYKKE. «Kategorien lusekjørere bør også tenke seg skikkelig om. De kan være like farlige i trafikken som de som trykker for kraftig til på gasspedalen», skriver Egil Udnesseter. Arkivfoto: Karianne Schei
 
«Tåpene i trafikken»
LESERBREV. Vi fikk så hatten passet i Aftenpostens spalter for litt siden. Direktør i Fritt Ord, Knut Olav Åmås, legger ikke fingrene mellom når han karakteriserer dem som ferdes langs veiene.

Publisert: 10.jun.2017 08:00
Oppdatert: 07.jun.2017 16:41

Han snakker om «de freidige, frekke, egoistiske, aggressive og dømmekraftsvake». Snakker han om deg og meg, eller om alle de andre når han påpeker at kjørefeil, fart og forbikjøringer skaper de fleste farlige situasjoner og trafikkulykker i Norge?

Han provoserer nok når han hevder at disse situasjonsskaperne oftest er «skråsikre og frekke mannlige bilister mellom 40 og 60 år».

Ulykker skjer svært ofte, hevder han, på grunn av tre faktorer: «Adferd. Adferd. Adferd».

Har han rett?

Er det slik at syklistene er «pesten på to hjul», hevet over enhver plikt til å vise hensyn og forsiktighet ved sykling på fortau og gangsti? For ikke å snakke om ureglementær sykling over gangfelt og mot rødt lys.

Er det slik at vi bilister fortjener karakteristikken som egoistiske bilbøller uten evne og vilje til å opptre hensynsfullt og skikkelig i trafikken?

Har vi helt glemt at det er en spak ved rattet til å vise tegn inn og ut av rundkjøringer for å bidra til sikker og smidig kjøring?

Bildet er nok nyansert og på langt nær alle, verken bilister eller syklister, fortjener karakteristikker som Åmås fremsetter i nevnte artikkel. Vi synes vi tar hensyn og er sindige både bak sykkelstyre og ratt. Ulykkesstatistikken tyder dessverre på noe annet. Kanskje det er grunn til for noen hver av oss, å tenke gjennom både kjørestil og kjøreadferd.

Slapp med skrekken

Til sist et skrekkens eksempel: Jeg kom kjørende i nordgående retning over «Verken-sletta» og møter en sørgående kø i den slake svingen mot Johnsrud. En bil legger seg kjapt ut av køen, rett mot meg. Tre biler i bredden – ikke stort mer enn en papirtykkelse mellom oss.

Var forbikjøringen forårsaket av ren irritasjon over 60-kjøreren fremst i køen? Selvfølgelig var forbikjøringen helt uansvarlig, men kategorien lusekjørere bør også tenke seg skikkelig om. De kan være like farlige i trafikken som de som trykker for kraftig til på gasspedalen.

Skrekken satt i meg mange dager.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no