20. jun
Smått-spaltist Glen Widing.
 
Takk for musikken
SMÅTT. Hva ville skjedd om Chuck Berry ikke hadde plukket opp gitaren?

Publisert: 21.mar.2017 14:23
Oppdatert: 23.mar.2017 14:51

Charles Edward Anderson Berry døde 18. mars, 90 år gammel. Hva han hadde blitt til i USAs krigs - og etterkrigstid hvis han ikke hadde plukket opp gitaren, vet ingen, men det var nettopp det han gjorde. Og ble med det hele verdens Chuck Berry, mannen som etter manges mening oppfant gitarbasert rock. Spør hvilken som helt gitarist i populærmusikken, og inkludert noen i klassisk også, og de vil ganske sikkert fortelle at uten Mr. Berry, hadde ikke rocken vært slik vi kjenner den.

Berry singeldebuterte med sangen Maybellene i 1955, som raskt ble en stor suksess. Året etter kom Roll Over Beethoven, så fulgte hitene som perler på en snor: School Days, Rock and Roll Music, Sweet Little Sixteen, og rockehymnen over dem alle: Johnny B. Goode. En superlåt som suger deg inn i rytmen fra første gitaranslag, og som fortsatt får millioner av rockefans på føttene uansett hvem som spiller den på konsert eller et dansested.

Chuch Berrys låter som Too Much Monkey Business, No Particular Place to Go, Nadine, Sweet Little Sixteen, Run Rudolph Run, My Ding a Ling, You Never Can Tell også videre, satte standarden for en hel ungdomskultur som fortsatt lever i beste velgående. Verden var trøtt av krig og dens faenskap, unge mennesker ville ut av foreldrenes klør og bort fra det konservative låste systemet som hindret dem å leve. Rocken kom i rett tid og på rett sted, og er en kultur som alle har et forhold til uansett alder. På toppen av fyrtårnet som lyste opp mørket sto Berry, Elvis og Jerry Lee Lewis. Artister som leverte drivende rock, men i et sterkt rasedelt USA hadde svarte og hvite mennesker hver sine artister.

I 1959 ble Chuck Berry dømt til fem års fengsel og fikk nær 50.000 kroner i bot. Da han ble en fri mann igjen innså han at flere hvite britiske band som The Beatles og The Rolling Stones, hadde begynt erobringen av USA. Den svarte rocken var for nedadgående der, men disse bandene tok etterhvert dyden på USA med sine rå versjoner av blant andre Berrys fantastiske låter og spillestil. Hvite amerikanerne fikk nå øynene opp for sitt eget lands musikkultur, og resten er historie.

Over hele verden spilles Berrys låter, enten det er av giganten Bruce Springsteen eller av et obskurt band i en garasje i Namsos. Fellesnevneren er energi, glede, livsutfoldelse og suggererende rytmer. Alle kulturinteresserte har svært mye å takke Mr Chuck Berry for.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no