16. jul
TA GREP: – Det er politikerne som setter rammene for hva Sundet skal bli. Ta grep!, skriver Tove Kjellerød. Foto: Knut Øsmundset
Original bildetekst:
 
Tanker om Sundet fra skyggen
Sundets framtid: De sier det er nå eller aldri. Det tror jeg ikke noe på. Vi er Østlandets best bevarte hemmelighet.

Publisert: 24.jul.2018 09:00
Oppdatert: 23.jul.2018 14:36

Mens de fleste av oss ennå har nok med å komme oss fra frokost til kvelds i den varmeste sommeren i manns minne, lakker det likevel ubønnhørlig mot høst. En høst mange eidsvollinger vet vil bli avgjørende for Sundets framtid, alt avhengig av hvilke løsninger våre folkevalgte lander på i behandlingen av Områdeplanen for Eidsvoll sentrum.

Det er uvisst hvor mange som har lest alle sakens dokumenter. Så omfangsrikt som sakstilfanget er, kan det vel være at innbyggerne og også politikerne har hatt behov for å gjøre seg noen snarveier. Det er nok en fare for at engasjementet folk flest har vist til nå har vært begrenset av både mengde og språk i alle dokumentene som er lagt fram til nå.

Det betyr imidlertid ikke at vi er likegyldige til hva som blir Sundets framtid.

«Sundet dør» later til å være en alminnelig oppfatning. Da følger det at det må bygges mer, tettere og høyere slik at det blir flere folk som sokner til Sundet og som kan skape liv og røre. Særlig er det visst viktig å få mer handel i sentrum.

Javel? Er det ikke snarere slik at det er etablert en hel liten bydel rundt Vormvik og over mot Gruemyra de siste årene? Parallelt med det har butikk etter butikk i sentrum blitt lagt ned. Hvor er den beviselige sammenhengen mellom flere folk, flere butikker? Så langt har det i alle fall ikke fungert slik man gjerne ville.

To forhold gjør at det er grunn til å sette spørsmålstegn ved teorien «flere folk, flere butikker». Det ene er selvsagt at det er kort avstand til rike handelssentra på Råholt og Jessheim. Det er unødvendig i dag å peke på det faktum at folk forflytter seg kjapt mellom så korte avstander.

Det andre er et internasjonalt fenomen, senest stadfestet gyldig også for Norge i Dagens Næringsliv 17.07. Nyetableringer i varehandelen går ned. Det er for dyrt å etablere seg og butikkhandel generelt er på vei ned når en ser bort fra matvarer og andre daglige nødvendigheter. Nettet overtar for butikkene, de som fortsatt eksisterer blir show-rooms der vi prøver klær og sko for så å gå hjem og handle det vi prøvde på nettet. Verdens en gangs største storsenter, Mall of America, har ligget dødt og forlatt i flere år allerede. Butikkdøden i England er allesteds nærværende.

Kanskje er det på tide å gå en ny runde? La Råholt få være vårt handelssentrum og nøye oss med matbutikker, et par blomsterbutikker, apotek og frisører? La Sundet være et sted folk bor? Og la oss selv og våre gjester dra sjøveien og landeveien for å rekreere her, vekk fra kjøpejaget? Det vil ikke den kortsiktige profittjegeren betale for? Kanskje det da ikke er disse vi vil ha i Eidsvoll?

En ting er sikkert, 50-tallet med sine trofaste og lojale Eidsvollskunder kommer aldri tilbake. Nå må vi planlegge for en framtid vi ikke helt ser hvordan kommer til å bli.

De sier det er nå eller aldri. Det tror jeg ikke noe på. Vi er Østlandets best bevarte hemmelighet, en indrefilet trafikkmessig og beliggenhetsmessig. Det er politikerne som setter rammene for hva Sundet skal bli. Ta grep!

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no