17. jul
NY PLAN: Områdeplanen, som er underveis, skal legge føringene for hvordan det kan komme til å bli, skriver Arne Halvorsen.
 
- Tiden da dette var vårt handelssentrum er nok forbi
- Det er politisk bestemt at Sundet skal være sentrum i Eidsvoll. Derfor er mange av oss interessert i hvordan politikerne legger til rette for hvordan bygdas sentrum skal se ut i framtiden. Tiden da dette var vårt handelssentrum er nok forbi, skriver Arne Halvorsen.

Publisert: 31.jul.2018 17:00
Oppdatert: 30.jul.2018 15:10

Vi bruker nok mye av pengene våre på Råholt og Jessheim nå for tiden. Områdeplanen, som er underveis, skal legge føringene for hvordan det kan komme til å bli. Så blir det videre opp til grunneierne å følge dette opp når de måtte ønske det.

Utkastet til Områdeplanen for Sundet er omfangsrik. Vi forventer jo at de politikerne vi har valgt til dette setter seg grundig inn i planforslaget før noe blir vedtatt. Vi som er utenfor politikken kan tillate oss å skumlese disse ca. 600 sidene og mene noe ut ifra vårt ståsted.

Vi registrerer at noen kjøper opp tomteområder og gir klare signaler til kommunen om hvordan de vil utnytte sin eiendom. Når arbeidet med å lage en områdeplan er igangsatt, er det naturlig at utbyggere må vente på å få sine utbyggingsplaner godkjent til denne planen foreligger.

Det naturlige er så at utbyggerne utarbeider sine detaljreguleringsplaner ut ifra det som er vedtatt av føringer i Områdereguleringsplanen.

Jeg er derfor meget kritisk til at Eidsvoll kommune ikke krever en egen omgang med detaljreguleringsplan for Rubisområdet. Men så vidt jeg har oppfattet godtar man at utbygger her slipper dette. Man skal betrakte det som står i Områdereguleringsplanen som en detaljreguleringsplan.


LES OGSÅ:
– Må ville noe mer med Sundet enn bare et sted å handle

Uten å gå langt inn i kommunens arkiver kan vi nå ikke vite om forslaget som er lagt fram for utbygginga av Rubisområdet er en ren kopi av utbyggers ønsker for utnyttelse av dette området, eller om det er slik politikerne har foreslått at det skal være. Det er jo noe underlig om disse er sammenfallende.

Jeg antar at utbyggere som kjøper et tomteområde gjør det ut fra muligheten til å skaffe seg god fortjeneste på utbygginga. Den totale Områdereguleringsplanen er så omfangsrik at det etter mitt syn er å overkjøre befolkningen når hvert område innen denne planen ikke får sine egen detaljreguleringer vi kan uttale oss nærmere om.

Det skal også sies at det er vanlig (kanskje lovbestemt) at detaljruleringsplaner skal legges ut til offentlig ettersyn. Altså bekjentgjøres på vanlig måte. Så vidt jeg vet har ikke dette skjedd når det gjelder detaljreguleringsplanen for Rubisområdet. Den er på en måte blitt «kamuflert» inni den store planen.

Man må jo ha lov til å undres litt over dette. Jeg har full forståelse for at utbygger ønsker fortgang. Det ligger i sakens natur at har man først investert i noen arealer vil man gjerne prøve å få rask avkastning av disse. All ære til utbyggere som presser på. Politikerne er de som på våre vegne blant annet skal sørge for at det blir godt å bo her både for nye beboere og de som bor i området fra før. Og eventuelt at vi får næringsvirksomhet med greie rammebetingelser.

Utbyggere er ofte ute etter å utnytte sine arealer for å gi mest mulig avkastning innenfor de rammene de får. Derfor er det viktig at politikerne er ombudsmenn/kvinner for folk flest og tenker på hvilke rammer som også tjener folket på både kort og lang sikt.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no