19. jul
STOR NOK: «Lille Norge med fem millioner mennesker har to rullebaner på Gardermoen. Vi mener det er tilstrekkelig», skriver Damir Bela Priganica og Berit Reidun Ruud. Foto: Glen Widing
 
To rullebaner på OSL er nok for lille Norge
RULLEBANE-NEI: Åpent brev til Avinor og stortingsrepresentanter.

Publisert: 05.jun.2018 09:00
Oppdatert: 04.jun.2018 15:02

Kjære Avinor og stortingsrepresentanter! Er det ikke nok med 53 millioner flyreiser i 2017?

Det er ti ganger mer enn folketallet i vårt vakre land! Prøv å tenke, hypotetisk sett, hvis Asia, Afrika og Amerika – til sammen over 8 milliarder innbyggere – skulle ønske å fly like mye som lille Norge!

Halvparten av dagens flyreiser går til de tre innenlandske destinasjonene, Oslo-Bergen, Oslo-Trondheim og Oslo-Stavanger. Men vi må ikke bare fly! Vi har tog, og kan få lyntog. Det eneste politikerne trenger å utrede på nytt er den nasjonale transportplan for 2018–2029 for lyntog.

I den nye planen skal Samferdselsdepartementet gi Bane Nor i oppgave å planlegge, utbedre og tilpasse eksisterende infrastruktur til de tre ovennevnte byer med all ferdig infrastruktur. Samferdselsdepartementet og Bane Nor kan da velge å gi de tre strekningene med lyntog konsesjon i de neste 30 år! Konsesjonærenes oppgave vil bli å skaffe og drifte sine egne tog med ansvar for passasjerene.

Ti år er mer enn god nok tid til å utbedre og tilpasse togets infrastruktur. Med lyntogene i drift, kan Norge bli en av verdens attraktive turistdestinasjoner. Næringsveksten vil øke både på vestkysten og i Trøndelag fylke.

Avinor kan trygt fortsette sine planer med de to eksisterende rullebaner på Gardermoen. Norge og den norske befolkningen får bedre reisetilbud – og ikke minst – vi tar vare på våre klimaforpliktelser. Flytransport er en versting blant forurenserne. Elfly, som det stadig snakkes om, er ikke relevant på lenge da batteriene for langtransport ikke er produsert og heller ikke vil bli i overskuelig framtid. Vi må huske at vi har forpliktet oss ifølge Parisavtalen.

Det skal bygges en terminal for frakt av fisk til 800 millioner på Gardermoen. Er det nødvendig?

Det jobbes nå med direktefly fra Nord-Norge til Kina, som kombinerer eksport av laks med turisme. En flight i uka fra Bardufoss eller Evenes. Det er et enormt potensial for å videreutvikle sjømat- og reiselivsnæringa her. Vi kan fly fisken ut fra våre egne lufthavner – slik at vi kan redusere mengden av trailere på veiene. Atskillig mindre forurensning!

I dag sendes også krabbefangsten med trailere fra Finnmark og ned til Herbergåsen for viderebefordring til Gardermoen! Hvorfor ikke sende den fra Alta og Bandak flyplasser og direkte? Dette kan jo eventuelt skape flere arbeidsplasser i Finnmark fylke! Mindre trailerbelastning på veiene også her!

Lille Norge med fem millioner mennesker har to rullebaner på Gardermoen. Vi mener det er tilstrekkelig. Fem millioner mennesker må ikke fly like mye som 50 millioner europeere. Folk må ta sitt miljøansvar her og begrense sine mange flyreiser. Hvis ikke, må priser og avgifter økes! Eventuelt stadig mer for hver flyreise! En tur/retur Oslo/New York gir samme forurensning som 50.000 personbiler årlig. Avinor får for øvrig ingen avgifter fra staten slik all annen transport belastes med. De kan derfor tilby stadig billigere turer og slik legge opp til kunstig vekst.

Avinor beregner å øke kapasiteten til 28 millioner passasjerer i året i 2020, som de mener er bristepunktet. Til sammenlikning hadde Gatwick i 2016 44 millioner årlig med 1 rullebane og Heathrow årlig 78 millioner med to.

Hvorfor skal ikke Gardermoen da klare sine eventuelle 28 millioner med to? En ny rullebane kan ikke forsvares ut fra et behov for større rullebanekapasitet.

10–12 mil fra Gardermoen har vi en flyplass som ikke er i bruk, nemlig Rygge. Den har en rullebane på 2442 meter – det samme som Fornebu i sin tid. Her kan store jumbojetfly lande som det gjorde på Fornebu! Den kan staten kjøpe og bygge om.

Og som nevnt ovenfor, flere flyplasser kan brukes!

La oss også se på prislappen her. En ny rullebane vil koste 19 milliarder, et kjempestort beløp, som sikkert vil stige. En ny pir er satt opp. Den koster 14 milliarder. Fisketerminal 800 millioner kroner.

Cirka 600 hus ligger i området, 3000 mennesker blir berørt med tanke på rivning av hus, støyisolering og anskaffelse av nye boliger. to skoler, barnehager, næringsvirksomhet rammes! Hvor mye blir dette til sammen? Svimlende tall!

For ikke å snakke om all den sorg og fortvilelse en slik rokering av mennesker fører med seg. Vi husker forrige gang. Og når man ikke har behov for en ny! Hvis en tredje rullebane var planlagt allerede i 1998, burde selvfølgelig området vært båndlagt den gang.

Alle miljøorganisasjoner er med oss her. Så mange kan ikke ta feil. Så, kjære politikere – ta det riktige valg! Si nei til en tredje rullebane!

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no