22. apr
HØYT. Flere vil bygge i høyden. På bildet et forslag for Wergelandskvartalet i Sundet.
 
Tør å tenke høyt
LEDER. Bjørn Dæhlies ønske om å bygge et 14 etasjer høyt signalbygg i Eidsvoll sentrum vekker både begeistring og harme.

Publisert: 10.jun.2017 08:00
Oppdatert: 09.jun.2017 14:24

I det planlagte Wergelandskvartalet er det på de første arkitektskissene foreslått et tårn på ti etasjer. Om dette fremdeles er med når utbyggerne oversender sine planer til kommunen, gjenstår å se, men at man i dette nye kvartalet vil ønske å bygge høyere enn dagens bebyggelse, ligger vel strengt tatt i kortene.

På den andre siden av Vorma, på den gamle teglverkstomta, ønsker en annen lokal entreprenør å bygge tusen leiligheter. Byggehøyde er satt til maks 15 meter, men ønsket er å bygge høyere. På Lundsjordet på Eidsvoll Verk kommer vi til å få diskusjoner om høyhus. Allerede i dag er antall etasjer et stridstema på Råholt. Jessheim har delvis lagt deler av denne debatten bak seg, samtidig er det enkelte der som mener at man fra starten av burde ha sagt ja til å bygge høyere. Når er det sagt, det er dem som mener det motsatte også.

Om det er riktig å bygge akkurat 14 etasjer på den gamle Rubis-tomta skal vi ikke ta stilling til her og nå, men vi mener at høyhus – eller høye hus – i seg selv ikke er negativt. Det er uvant på et sted som Eidsvoll, som det også var på Jessheim, og noen liker rett og slett ikke høye bygninger. Selv mener vi det handler mer om riktig arkitektur enn antall etasjer. Uten sammenligning for øvrig: Barcode i Oslo ble møtt med sterke protester, i ettertid er det flere av dem som var imot som har snudd.

Å bygge i høyden har også en rekke miljøfordeler – mange kan bo tett på kollektivknutepunkter og mer miljøriktig oppvarming er det også enklere å få til. Som igjen kan gi lavere klimabelastning. Å si at høyhus ikke passer inn på landsbygda blir etter vår oppfatning en avsporing. Områdene rundt Eidsvoll og Eidsvoll Verk stasjon, vil om få år ikke lenger være «landsbygda». Det som trekker folk til vårt distrikt er først og fremst beliggenheten, med kort veg til hovedstad og flyplass. Ikke drømmen om stor hage.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no