25. jun
 
Triste nyheter at Finsbråten legger ned i Sundet
Det faller en ikke inn å tenke, at en veletablert og godt drevet bedrift som Finsbråten AS har vært opp gjennom de snart 70 år som er gått siden starten på femtitallet, nå legger inn årene.

Publisert: 25.apr.2018 15:00
Oppdatert: 25.apr.2018 14:44

Vi sitter tause og nesten lamslåtte! Det kan ikke være sant, hva vi leser i EUB, om at kjøttproduksjonen hos Finsbråten i Sundet avvikles, og skal overføres til andre bedrifter rundt i landet? Det går liksom ikke an.

Hva er det som har skjedd? Vi opplever fra tid til annen, at både små og større bedrifter kjøpes opp av kjeder og store konsern, og dessverre også ofte av utenlandske. Årsaken er vel flere. Én er at mindre foretak får problem med konkurransen fra store enheter som senker prisene til under selvkost på mange produkter. I slik konkurransesituasjon kan det bli fristende for mange å gi etter å la seg bli oppkjøpt av konkurrenten. Det er enkelt å forstå. Men, er dette god utvikling?

Det blir i stor grad fokusert på priser. Og det er selvsagt bra for kundene å få kjøpt varen til den mest gunstig pris som tilbys. Har den største forståelse for det. «Kjøp 2 betal for 1» og «kjøp 3 betal for 2» er selvsagt fristende, men hva med kvaliteten? Når det gjelder kjøttvarer som blir foredlet og pakket i alle former og utgaver, snakkes det mindre om kvalitet?

Hva er kvalitet? Som forbruker merker vi det kanskje mest på smaken. Personlig har jeg vanskelig for å tro at billige varer har samme kvalitet som de som koster litt mer?

Om det er kontroll på alle mulige måter, er det en fare for at råvarene «vannes ut» for å bli drøyere? (Rett meg på dette, de som vet.) En bedrift er selvfølgelig avhengig av inntjening på sine varer for å få dekket alle produksjonskostnader og så videre, og for å kunne drive en seriøs forretning.

Kan ikke komme ifra, at det som skjer av nedleggelse av lokale KRON-bedrifter som Finsbråten har vært, er tragisk!

Den flagger ut fra kommunen, og en solid trygg arbeidsplass for mange, forsvinner nesten over natten. Nå er kanskje ikke dette, det som smerter mest, men Eidsvoll kommune er jo den som blir «svarteper» i dette tragiske som skjer. De mister en «bærebjelke» i kommunen, som Finsbråten utvilsomt har vært i to generasjoner, en god «brikke» som i kommunesammenheng har vært til økonomisk vekst og ikke minst god reklame og PR for kommunen.

Ja, dette var noen tanker som kom for meg, etter å ha lest om nedleggelsen. Og personlig vil jeg fortsatt lete etter Brødrene Finsbråten-varer i butikkhyllene, så lenge de finnes. Det er noe spesielt med Finsbråten navnet, det betyr trygghet for kvalitet.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no