21. jul
IKKE HER: Personlig mener jeg at skolen kan bygges der den ligger i dag, elevene må over i moduler/ «brakker» en periode under byggeprosessen. Arkivfoto: Jan Arne Sandholtbråten
 
Uklokt å bygge på Tynsåkjordet
Ny skole i midtbygda er blitt en meget betent sak her i Eidsvoll kommune.

Publisert: 21.nov.2017 06:00
Oppdatert: 20.nov.2017 14:31

I den forbindelse vil jeg bringe på banen noe kanskje de aller fleste ikke er klar over angående det å bygge ned god matjord, noe som flertallet i kommunen absolutt bør ta hensyn til.

Kun tre prosent av landarealet i Norge består av dyrka mark, inkludert overflate dyrket jord og innmarksbeite. Kun 30 prosent av disse egner seg til dyrking av matkorn.

Ingen EU land har lavere andel matjord enn Norge.

Jordbruksarealet i Norge har økt de siste 25 årene, men matjorda hvor vi kan dyrke korn, poteter og grønnsaker er blitt redusert fordi jord i og rundt sentrum mange steder i Norge har blitt til villaområder og handelssteder, og jordsmonnet er ikke en fornybar ressurs.

Ja, du kan hugge skog å lage et jorde, men det tar mange titalls år før jordkvaliteten der er tilfredsstillende til å dyrke mat i.

Mange tenker sikkert at da kan vi bare importere korn, og det som trengs av mat til Norge, men resten av verden, sliter også med jordvernet.

Hvert minutt forsvinner arealer tilsvarende 30 fotballbaner (!) verden over, ikke bare på grunn av nedbygging, men erosjon, forurensning av jorda, jordras, flom og andre årsaker.

Det som er mest bekymringsverdig er at matjord arealene i Norge reduseres, og befolkningen øker, en dag kolliderer disse tallene, og da er det for sent. Ikke sikkert vi får oppleve det, men det kommer noen etter oss vi må tenke på, slik som våre forfedre gjorde ved å bryte opp skog, og dannet jorder for nydyrking.

Derfor bør flertallet i grunnlovsbygda stå frem som et godt eksempel, tenke seg nøye om og frem over, og snu i denne saken, og la matjorda leve!

Personlig mener jeg at skolen kan bygges der den ligger i dag, elevene må over i moduler/ «brakker» en periode under byggeprosessen. Noe som jeg ikke anser som et problem da jeg selv har hatt klasserom i slike moduler i fire år, og det ble da folk av meg også.

LES OGSÅ: Glem Tynsåkjordet

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no