24. apr
MOBBESTOPP: Ullensaker kommune har fra høsten 2017 innført en «mobbeknapp» på kommunens hjemmeside, forteller hovedutvalgsleder Tim A. Holmvik (H). Arkivfoto: Kristian Westgård
 
Ullensaker har innført «mobbeknapp» på nett
VARSLING: Viktigheten av et trygt og godt læringsmiljø i skoler og barnehager.

Publisert: 22.mai.2018 11:30
Oppdatert: 22.mai.2018 11:02

Ullensaker kommune har en null-visjon når det gjelder mobbing. En slik visjon innebærer at ingen barn eller unge skal oppleve mobbing i barnehager, på skoler eller på fritiden.

Til tross for null-visjonen forekommer mobbing også i våre skoler og barnehager. Det arbeides derfor systematisk i alle skoler og barnehager for å forebygge og forhindre at dette skjer. I tillegg er det av avgjørende betydning at vi raskt greier å avdekke dersom mobbing eller krenkelser har funnet sted, og på bakgrunn av det raskt sette inn tiltak som løser situasjonen.

For å sikre elevene denne rettigheten har kommunen følgende plikter: Følge med, gripe inn, varsle, undersøke, sette inn tiltak og dokumentere. I praksis innebærer dette at alle som jobber på skolen skal følge med på at elevene har det bra på skolen. Plikten til å følge med, gripe inn og varsle gjelder like mye for renholdere, vaktmestere, buss- og taxisjåfører, kantinemedarbeidere, lærlinger, assistenter som lærere, skoleledere og assistenter

Hvis en voksen på skolen vet om, eller tror, at en elev blir mobbet, plaget, eller på andre måter ikke har det bra, skal hun eller han alltid:

  • gripe inn og stoppe krenkelsen med en gang, hvis det er mulig
  • varsle ved å si ifra til rektor

Rektor har ansvar for at det blir laget en plan og satt inn tiltak slik at eleven får det trygt og godt på skolen igjen. Dette kalles en aktivitetsplikt.

For å ytterligere sikre alle elever et trygt og godt læringsmiljø har Ullensaker kommune høsten 2017 innført en «mobbeknapp» på kommunens hjemmeside. Ved å klikke deg inn på fanen «Barnehage, skole og SFO», og deretter «Meld fra om læringsmiljø», finner du en varselknapp kalt «Meld fra om skolemiljø». Ved å trykke på denne knappen blir du ført videre til et elektronisk skjema hvor du fyller inn skole, klassetrinn og avsender. Når skjemaet er ferdig utfylt, får du en kode på mobiltelefonen. Legg inn koden og meldingen sendes til rektor ved skolen. Alle opplysninger behandles konfidensielt.

Rektor vil ta kontakt med melder og undersøke saken. Skolen skal ta barn og foreldre på alvor og sørge for at involverte elever blir hørt. Intensjonen med å innføre denne varselknappen er at det skal bli ennå enklere å si ifra, dersom du har mistanke om at en elev ikke har det bra. Det betyr at dersom Ullensaker kommune skal oppnå det som ligger i en null-visjon mot mobbing, er vi avhengig at alle som er involvert i et barns oppvekst står sammen i dette utrolig viktige arbeidet. Dette innebærer ikke minst alle foresatte til elevene i Ullensaker-skolen. Vi oppfordrer derfor alle som har eller kjenner noen som har barn i skolen til å hjelpe oss i arbeidet med å stoppe mobbingen i skolen – bruk gjerne «mobbeknappen» til dette.

Tim Holmvik er hovedutvalgsleder for skole og barnehage i Ullensaker.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no