20. jul
SENK TOPPEN: Vidar Sollihøgda vil senke Sundtoppen med flere meter og bygge på Panorama-bygget med én etasje. Foto: Roger Aarli-Grøndalen
 
Utbygging i Sundet kan endelig komme i gang
Nå kan det endelig skje. Alle prosjektene som har ligget på vent, kan settes ut i live.

Publisert: 09.mar.2018 09:00
Oppdatert: 07.mar.2018 13:13

Reguleringsplanen for Sundet blir lagt ut for offentlig høring cirka 20. april. Det går enda noen måneder før planen kan bli vedtatt i Eidsvoll kommune.

Området på Rubis er et av prosjektene, likeså i Sundsvingen og nedover på samme side. Wergelandskvartalet har også ligget på vent. Nå må disse prosjektene komme i gang, ellers tror jeg at utbyggerne investerer andre steder. Det må ikke skje!

Jeg vil referere en kvinnelig eiendomsutvikler i Lillehammer-området som sier: Det blir ikke noe utav tomter som ligger passive. Men det blir bra først når noen bygger og realiserer sine planer!

På Rubis foreligger det en idéskisse med et høghus. Høghuset kan bestå av åtte–ti etasjer, det holder etter min mening. Det blir et signalbygg for Sundet. Sundtårnet eller Vormatårnet.

Eidsvoll kommune kan/må legge føringer for de nye byggene som kommer. Viktig at det blir en helhetlig stil. Gode takløsninger, ikke flate tak. Og ikke minst riktige vinduer. Vinduene er husets øyne utad.

Utbyggingen av Wergelandskvartalet, kan utbygges fra Vormavegen til Sundgata. Alle bygg som ligger oppover der i dag rives!

Parkeringskjeller under hele bygget. Det blir kjøpesenter i Sundet som mange etterspør. Folk får to valg, kjøpesenter eller å handle i nisjebutikkene som ligger der i dag.

Høgda på bygget kan være sju etasjer mot Vormavegen og seks etasjer mot Sundgata. To etasjer med butikker, resten leiligheter.

Deler av Saga 1 rives! Det kan bygges tre–fire frittstående bygg med god avstand. Viser til arkitektkonkurranse for Sundet for mange år siden. Dette var et av forslagene hvor det åpnes mot Vorma.

Byggene kan inneholde forretninger på gateplan, resten leiligheter. Kjempefin beliggenhet mot elva. Høgde på byggene tre–fire etasjer. Eidsvoll kommune må komme i dialog med eierne av eiendommene.

Selg Badebakken, og legg eiendommen til rette for utbygging rettet mot barnefamilier. Ideelt for dem som pendler mot Oslo området, 30 minutter til Oslo, 11 min utter til Gardermoen. Området er på cirka 30 mål, der er det plass til mange barnefamilier.

Når dette skjer kan det bygges et nytt kulturhus mellom Panorama og rådhuset. Pluss en etasje til på Panorama-bygget. Med dette forslaget kan det bli dobbelt så stort som nåværende kulturtun. Det blir mer aktivitet i Sundet av det, likeså en bowlinghall (det er populært blant de unge, likeså for de godt voksne). En liten skøytebane med issklie, idé fra Olaf Tufte. Se til Brumunddal, det er mye som kan gjøres som kan skape mer aktivitet i Sundet.

Det kan bygges et stort parkeringshus på sydsiden av rådhuset, Tre–fire etasjer høgde. Det kan skje i samarbeid mellom gårdeierne og Eidsvoll kommune.

Sundtoppen kan senkes med flere meter, hvis det er mulig, og hvis det er ønskelig med en grønn lunge midt i sentrum. Området blir mere tilgjengelig, og den gamle bebyggelsen som ligger i randsonen blir mere synlig! Det fortjener området.

Hus som bør bevares er hele husrekka på oversiden av Sundgata, og fasaden på det gamle meieriet, samt Brandtgården.

Og til slutt fredning av bygningene i Wergelandskvartalet: La dem som har sterke meninger om fredning få tilbud om å kjøpe dem på rot. Ta med for eksempel Sundtgården (Femellgården), og sett den opp på en egnet plass. Da føres tradisjonen videre for gamle bygninger. Dere får sikkert gården til en meget god pris.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no