21. jul
 
Utfordrer Høyre og Frp

Publisert: 31.mar.2017 10:30
Oppdatert: 31.mar.2017 10:31

Visste du at Norge har den mest liberale praksis og lovgivning på tvillingabort i Europa? «Det Etiske Råd» i Danmark vurderte Norges praksis i fjor – og valgte å si nei til å gå så langt.

Årsaken til at det ropes varsku fra Danmark er blant annet at avslutningen av det ene fosterets liv også innebærer en stor risiko for det andre fosterets liv og helse.

Mest liberalt

Det er profilerte helsepolitikere fra Akershus og Høyre/Fremskrittspartiet i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, samt i regjeringen. Jeg utfordrer dere til å svare på hvorvidt det er riktig av Norge å ha det mest liberale regelverket og praksis for tvillingabort? Dernest vil jeg oppfordre dere til å ta opp behovet for en ordentlig etisk vurdering rundt dette spørsmålet med statsministeren.

Det er dessverre ikke gjort, slik som i Danmark.

Ansvarsfraskrivelse

I Stortingets spørretime 22. mars stilte Kristelig Folkeparti statsministeren spørsmål om regjeringens syn på tvillingabort. Hun svarte at det ikke er mulig å tolke loven annerledes. Men det er nettopp det andre land enn Norge gjør.

Den danske regjeringen har konkludert med det motsatte av Norge, nemlig at tvillingabort ikke kan regnes som en del av retten til selvbestemt abort.

Ansvars fraskrivelse

Når statsministeren også sier at dette ikke er foretatt en realitetsbehandling, kun en beslutning basert på lovavdelingens juridiske tolkning, fremstår det som en ansvarsfraskrivelse i et svært viktig og grunnleggende verdispørsmål.

Tid for etikk

Fagmiljøet etterlyser politisk debatt om etikken rundt tvillingaborter og kommer med medisinsk-tekniske innvendinger. Den danske etiske komiteen er uenig i at dette er et spørsmål om selvbestemt abort.

Hvor mange varskurop må komme, for at Høyre og Fremskrittspartiet skal se behovet for å ta en ordentlig etisk vurdering?

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no