17. sep
 
Utfordringer i Eidsvoll: Hvorfor har kommunen havnet i denne situasjonen, og hva kan gjøres?
Eidsvoll kommune sin økonomi: En kjent amerikansk politiker på 1800-tallet, skal visstnok ha sagt følgende; «Det dummeste en politiker gjør, er i første omgang å faktisk bli politiker.»

Publisert: 04.jun.2019 15:00
Oppdatert: 04.jun.2019 11:54

En del kjenner seg nok igjen i dette. Ikke minst vi som har valgt å bli politisk aktive i Eidsvoll. Alle hadde vi nok en klar intensjon om å bidra til utviklingen i kommunen, i en eller annen retning, og på et eller flere områder. Så sitter vi nå å må gjøre vanskelig valg, for å unngå at kommunens økonomi ender svært dårlig.

Nå står kommunen overfor så store utfordringer på økonomi-siden, at vi faktisk risikerer å både måtte innføre eiendomsskatt, samt gi innbyggerne vesentlig dårligere tjenester og kutte stillinger, greier vi ikke å få til en bærekraftig økonomisk utvikling. Hvorfor har kommunen havnet i denne situasjonen, og hva kan gjøres? Mye tyder på at svaret på det første spørsmålet, er at viktige investeringer i skole og andre bygninger har vært forskjøvet i mange år, og nå kommer regningen.

SAmlet lånegjeld

Vi i E-MDG sitter ikke med all kunnskap, nye i lokalpolitikken som vi er. Men, noen tanker har vi jo gjort oss, ut fra den kunnskapen vi nå sitter med. På kommunestyremøtet i april fikk vi f.eks. en rapport fra Romerike Revisjon, «Gjennomføring av investeringsprosjekter», som virkelig fikk en til å stusse. Der står det bl.a at samlet lånegjeld for kommunen i 2003 var på 291 millioner, men at den har økt til ca 1400 millioner i 2017 (!). Dette er altså en økning på ca 380 prosent. I samme perioden har vel befolkningen økt med ca 30-35 prosent.

Hadde det enda stoppet der, kunne kommunen trolig fortsatt gitt gode tjenester, og samtidig unngått eiendomsskatt. Men, dessverre, så har vi minst like stor økning i gjeld foran oss. Vi skal bygge ny Vilberg barneskole, «ny» Råholt barneskole, Ås barnehage, videre utbygging av Vilberg helsetun, utvidelse av Bønsmoen og Eidsvoll Verk skoler, samt mulig ny ungdomsskole og barnehage i sørbygda. Dette investeringsprogrammet er så stort, at rådmannen la fram forslag til budsjett og handlingsplan, med maks eiendomsskatt (75 mill i 2022), samt store kutt i ikke-lovpålagte tjenester. Likevel måtte han bruke av disposisjonsfondet, for å få det i balanse. Her ser det altså ganske så mørkt ut.

Beholde barneskole

Vi i Eidsvoll MDG tar dette på største alvor. Vi frykter at kommunen vil ende opp med både maks eiendomsskatt og store kutt i viktige tjenster for innbyggerne. Vi ønsker ingen av delene. Vi har derfor ment at vi må redusere investeringene, samt se mer helhetlig på disse. Vi foreslo f.eks. allerede i 2015 å beholde Vilberg barneskole på nåværende tomt. Skolen kunne da stått ferdig rehabilitert og utvidet nå, for en sum kanskje under 200 millioner. Løsningen på Tynsåk er nå i ferd med å nærme seg det dobbelte (!).

På kommunestyremøtet 7. mai i år, kom det så opp sak om utbygging av Råholt barneskole. Rådmannen hadde foreslått å utsette avgjørelsen om utbygging til høsten, til kommunens handlingsplan er revidert og i balanse. Dette gikk et enstemmig formannskap i mot, og gikk for utbygging nå.

Vi i MDG mener at rådmannen kom med et nødvendig forslag - altså å utsette avgjørelsen til høsten. Vi forsøkte derfor i møte med våre samarbeidspartier i posisjonen å få flertall for dette. Vi ble stående alene. Da vi i tillegg visste at et stort flertall av opposisjonen heller ikke ønsket rådmannens forslag, valgte vi i kommunestyret å stemme for utbyggingen til 281 millioner, framfor å risikere at alternativet til 250 millioner, som er underkalkulert og vil kunne medføre erstatningsansvar m.m., ville kunne få flertall.

Selvfølgelig ønsker vi en best mulig skolesituasjon på Råholt skole, men investeringen der må nå sees i sammenheng med de andre barneskolene i sørbygda, før en vet hva kommunen faktisk har økonomi til å bære. Her har rådmannen kommet med et ansvarlig forslag, som vi mener burde vært fulgt.

Når kommunen har så anstrengt økonomi - med under 2 milliarder i gjeld - at rådmannen foreslo både store kutt i viktige tjenster, samt innføring av eiendomsskatt, må vi alle tenke på hvordan det vil være med over 3 milliarder i gjeld!

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no