15. jun
TRIVSEL: «Vår befolkningsvekst er bra, den virkelige utfordringen er kommersiell vekst samtidig som vi klarer å opprettholde (og forbedre) trivselen», skriver River Hustad.
 
Utvikling handler om mer enn befolkningsvekst
MENINGER: Eidsvoll vokser ikke så fort som Ullensaker eller Nannestad, men mindre befolkningsvekst betyr ikke at Eidsvoll «taper».

Publisert: 05.apr.2018 15:00
Oppdatert: 05.apr.2018 14:33

Jeg ønsker de andre kommunene lykke til i deres løp for å bli større, og større, og enda større. Eidsvoll er også på riktig kurs med tanke på antall innbyggere. Det riktige spørsmålet er om vi er på riktig vei med tanke på kvalitet.

I et innlegg den 20. mars omtaler Stian Frank befolkningsveksten på Øvre Romerike, hvor han påpeker at veksten i Eidsvoll er mye mindre enn i Nannestad og Ullensaker. Men befolkningsveksten i Eidsvoll er på riktig kurs.

Ifølge Eidsvolls kommunes planstrategi 2016-2019, samt Planprogram for kommuneplan 2016-2030, er befolkningsmålet for 31. desember 2017, 24.552 innbyggere. Kommunens befolkning per 31. desember var 24.647 (ifølge SSB). Derfor er Eidsvoll faktisk 95 innbyggere foran den strategiske planen.

Våre nabokommuner kan godt vokse raskere, men Eidsvoll gjør riktig med å inkludere både «trivsel og vekst i grunnlovsbygda» (som det står i strategien), ikke bare vekst.

Det er sikkert spørsmål som kan stilles om Eidsvoll er på riktig kurs med tanke på kvalitet. Med den raske befolkningsveksten Eidsvoll har opplevd de siste ti årene, ligger infrastruktur (skole, vei osv.) og arealplanlegging langt bak det stadiet det burde være. Dette har hindret næringslivsvekst. Det er uheldig at kommunen ikke utviklet bedre planer for ti år siden, slik at butikker og lokale arbeidsplasser (og skatteinntekter de betaler) allerede var på plass. Mangel på forutsigbarhet i denne sektoren har hindret utvikling, som Frank sier. Men mer befolkningsvekst utover den strategiske planen vil ikke løse disse problemene.

Vår utfordring i de neste årene vil være å utvikle bedre infrastruktur, butikker og jobber uten å miste de kvaliteter som gjør Eidsvoll til et trivelig sted å bo. Med andre ord, det er viktig å klare å beholde den riktige balansen mellom trivsel og vekst.

Dette betyr ikke å følge i Ullensaker og Nannestads fotspor. Vil vi virkelig ha den enorme utviklingen vi ser i Jessheim her i Eidsvoll? Den strategiske planen for Eidsvoll sier ikke det. Imidlertid betyr at det Eidsvoll kommune nå må gjøre er etablering av kvalitetsbaserte arealplaner for å tiltrekke utbyggere i stedet for å vente på at utbyggerne skal melde seg, og det er faktisk hva kommunens planavdeling gjør nå.

Jeg forstår at politiske partier konkurrerer om stemmer, men alle de tapte utviklingsmulighetene de siste ti årene kan fordeles jevnt utover de ulike partier. Vi ville være på vei til en lignende gjentakelse av disse feil hvis vi skulle fokusere kun på befolkningsvekst. Vår befolkningsvekst er bra, den virkelige utfordringen er kommersiell vekst samtidig som vi klarer å opprettholde (og forbedre) trivselen.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no