22. apr
FORSTÅELSE. Politikerne viste liten forståelse for at vaffelsteking med innvandrere kan utløse brannalarm og overførte regningen til innvandrerrådets leder.
 
Vaffelutrykning til 5006 kroner
INNSPILL. Om vafler, flyktninger, en brannutrykning og politikere som bør skamme seg.

Publisert: 17.mar.2017 10:21
Oppdatert: 18.mar.2017 17:21

Vafler – hva forbinder man med det? Trivsel og dugnad på kultur eller sportsarrangement.

Så enkelt er mitt svar. Eller når noen stikker innom i hjemmet, sett i gang vaffelpressa, finn fram syltetøy og sukker og man får ei hyggelig stund. Barnebarn er også glad i vafler. Vafler er norsk suksess.

Årsaken til at jeg i denne omgang skriver «norsk suksess» er ei historie jeg ble fortalt denne uka. Den handler om vafler servert i regi av Eidsvoll Innvandrerråd.

FLYKTNINGVAFLER

Innvandrerrådet hadde besøk av 40 flyktninger fra Hurdal og for å gi dem innføring i norske skikker, skulle det stekes vafler. Denne aktiviteten hadde innvandrerne ikke vært med på tidligere, men norske tradisjoner er fint å lære bort til mulige nye landsmenn, mente vertskapet, Eidsvoll Innvandrerråd.

Dessverre endte det med at brannalarmen ble utløst på skolen. Innvandrerrådets leder, Edward Dawes, ringte umiddelbart til brannvesenet og fortalte at de ikke behøvde komme, det var bare vaffelsteking som hadde utløst alarmen.

BRANNVESENET KOM

Men brannvesenet ville komme, sikkert etter korrekt instruks ved utløst alarm, sjekket vaffelstekingen, nullstilte alarmen og dro igjen.

For dette sendte brannvesenet en faktura på 5006 kroner til innvandrerrådet. Rådet, som er å regne som en frivillig organisasjon og som fikk 3000 kroner i årlig støtte fra kommunen i fjor, hadde ikke penger til denne uventede utgiften og søkte Eidsvoll kommune ved ordfører og rådmann om å få dekket utrykningen.

RÅDMANNEN POSITIV

Rådmannen, i dette tilfelle ved saksbehandler Siv Krogh Österholm, innstilte overfor hovedutvalg for oppvekst og kultur i møte 20. september i fjor på at Eidsvoll Innvandrerråd skulle «bevilges kr 5006 i tilskudd med bakgrunn i utløst alarm som følge av vaffelsteking utført av flyktninger, en aktivitet de var ukjent med fra tidligere.»

Österholm sier i sitt saksframlegg at «Dersom et tilskudd i denne saken skal innvilges anbefaler administrasjonen at dette gjøres på bakgrunn av at denne enkelte hendelsen anses å være spesiell med tanke på at alarmen ble utløst av flyktninger som ikke har stekt vafler tidligere.»

POLITISK NEI

Utvalget på 13 politisk valgte representanter med Aps Toril Altenborn som leder vedtok enstemmig: «Saken sendes tilbake til administrasjonen som ikke å være en politisk sak.»

I praksis et avslag.

Hovedutvalgslederen tok opp saken på ny i møte 14. februar, men den ble på ny avvist av utvalget.

Nå har innvandrerrådets leder betalt fakturaen på 5006 kroner fra brannvesenet fra egen lomme.

Store ressurser er brukt på noe rådmannen hadde svaret på. Politikerne bør skamme seg.

LES OGSÅ: Er vi lettlurte?

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no