23. jul
Øvyind Grønlie (MDG). Foto: Jan Arne Sandholtbråten
 
Vannforsvinning i Eidsvoll
LESERBREV. Prognosene sier at Eidsvoll har drikkevann fra Tisjøen i bare 15 år til. Samtidig lekker halvparten av drikkevannet i Eidsvoll ut i grunnen.

Publisert: 28.mai.2017 19:10
Oppdatert: 26.mai.2017 12:55

Med dagens utskiftningstakt vil problemet øke. Hva skal til for å hindre «vannforsvinning» og sikre fremtidens vannforsyning i Eidsvoll? 

Eidsvoll Miljøpartiet De Grønne er enige med Arne Halvorsen, som 4. mai skriver informativt om problemene knyttet til vannforsyning i Eidsvoll i EUB. Kommunen vil være tjent med å ta vare på infrastruktur og ha en utskiftningstakt som er i tråd med installasjonenes forventede levetid. Eidsvoll Miljøpartiet De Grønne hadde stort fokus på vedlikehold av kommunens eiendom, både bygninger og infrastruktur, i sitt budsjettforslag. Grunnen til det er at vi mener at å ta vare på det man har både er god økonomi og ansvarlighet. 

Den fremlagte planen er ikke egnet til å sikre vannforsyningen i fremtiden. Planen må ha et mål om å øke utskiftingstakt i vannfordelingsnettet i de neste 10–15 år til mer enn to prosent årlig for å innhente vedlikeholdsetterslepet. 

23 prosent av rørnettet er asbestsementrør. Det er disse rørene som pr. i dag krever mest vedlikehold, selv om denne rørtypen først ble tatt i bruk så sent som på 60-tallet. Ved å sette mål om årlig å skifte mer enn to prosent av rørnettet i cirka 12 år, vil vi kunne bli kvitt alle asbestsement-rørstrekkene. I dag er det cirka 44 prosent svinn i rørnettet. Ved å redusere eller fjerne vedlikeholdsetterslepet er det realistisk at svinn kan reduseres til under 20 prosent. Dette betyr at vannforsyning fra Tisjøen vannverk varer mye lengre enn 2032 slik prognosene sier, fremskrevet befolkningsvekst medregnet. 

Administrasjonen bør legge fram et nytt forslag, der de viser hvilken utskiftningstakt som bidrar til en realistisk avvikling av etterslepet, og så komme med forslag til vedtak som ikke forskyver kostnadene til våre etterkommere. 

Høringsfrist for hovedplanen for vannforsyning er 21.6.2017. Innen denne dato bør alle som har merknader sende inn disse. 

Spesielt interesserte kan finne Hovedplan vannforsyning (og hovedplan avløp) her.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no