23. okt
Foto: Spencer E Holtaway/Flickr.com/CC
 
Vask munnen din
KOMMENTAR: Føler du behov for å få litt fart i en samtale er det bare å ymte frampå med ordene flyktninger, ulv, DAB eller elektrisk bil.

Publisert: 14.des.2017 11:30
Oppdatert: 14.des.2017 08:58

Hva i all videste verden er det som skjer med folk? Hvorfor er det slik at frontene blir så knallharde når det er snakk om enkelte temaer. Man skal ikke lese mye på sosiale medier eller i avisenes kommentarfelt før man forstår at hos veldig mange er verden enten kullsvart eller kritthvit. De grå nyansene tillegges ikke vekt. Man får i hvert fall inntrykk av at gråtonene overses og man kneppholder på enten er det halleluja, eller så er det komplett vanvittig.

Min mor satt i kommunestyret for snart et halvt århundre siden. Det holdt med en periode for henne. Ikke fordi hun ikke var opptatt av politikk eller var uenig med partiet hun representerte. Nei, hun kunne ikke forstå at politikerne ikke forsto eller aksepterte andres syn og argumentasjon. Mutter’n mente at det ble holdt mange og gode innlegg som burde føre til en endret holdning i enkeltsaker.

Engasjement er bra. Det at folk mener noe og har holdninger til et tema er bare positivt. Det er jo både kjedelig, ja nærmest stusslig om alle skulle gå rundt og mene det samme. Men det går ei grense. Og den grensa blir dessverre passert i flere av temaene jeg nevner i ingressen.

Hva er det som gjør at ung som gammel, kvinne som mann gir blaffen i alle hemninger og raper ut av seg hatefulle ytringer om enkelte temaer? Finnes det virkelig ingen sperrer som slår inn og enten justerer ordbruken noe eller stopper folk fra å poste de verste innleggene?

Av og til bør man ikke bare telle til ti, men kanskje enda litt lenger før man slenger ut hissige påstander. Ofte er heller ikke påstandene dokumenterte. At enkelte kan bli litt hissige og i overkant engasjerte, er av og til forståelig, men vanlig folkeskikk er ofte en god rettesnor.

I gamle dager, den gangen jeg var ung, hendte det også at man både ble gretten og hissig. I riktig gamle dager måtte man fram med papir og blyant og sende leserbrev i posten. Før brevet ble postlagt hadde man ofte kjølt seg ned nok til å unngå å kalle politikerne for drittsekker og idioter. Siden har det vært en enorm teknisk utvikling. Vi fikk skrivemaskiner og etter hvert fikk vi til og med rettetast. Faxen kom og deretter skjedde alt med lynets hastighet.

Den aller største revolusjonen kom da internett spratt fram og alle og enhver kan bruke en mobiltelefon eller iPad og bare i løpet av brøkdelen av et sekund kan informasjon deles til hele verden. Bare vedhjelp av et tastetrykk!

I dag kan man stå i køen i kassa på dagligvaresjappa og poste en unødvendig gretten kommentar om en aktuell sak og saken kan leses av alle bare sekunder etter at man har trykket på send-knappen. Man kan sitte halvfull og stirre på andersduppen ved et tjern langt innpå Totenåsen og krangle med en eller annen på Facebook eller Twitter.

Nei, jeg vil slettes ikke tilbake til tida hvor leserbrev til Eidsvold Blad ble sendt i posten. Men uansett hvor enkelt det er å kommunisere med andre, så kan det da ikke være nødvendig å bruke de verste karakteristikkene eller de styggeste uttrykkene for å få gitt uttrykk for hva man mener. Har man et syn på ulv, DAB eller el-biler så bør det være mulig å få fram meningsinnholdet ved å bruke enkelte nyanser av gråtoner i språket. Eller vask munnen din, som det het i gamle dager.

LES OGSÅ: Christine Meklenborg Salvesens kommentar Verden sett fra Facebook

LES OGSÅ: Tar knallhardt oppgjør med skittkasting i sosiale medier

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no