16. jul
MATGLEDE. «Alle ansatte må ha god forståelse av betydningen av god matomsorg for eldres helse og livskvalitet, og de må ha kompetanse på oppgavene som skal utføres,» mener Nannestad Høyre.
 
Verdig ernæring til eldre
LESERBREV. «Våre eldre fortjener appetitt på livet». Dette er overskriften som Forbrukerrådet hadde i sin pressemelding den 2. juli 2015. Der utfordret de landets lokalpolitikere til å sette kommunens mat- og måltidspolitikk for eldre på dagsorden.

Publisert: 13.mar.2017 11:40
Oppdatert: 13.mar.2017 13:29

Helt konkret fremmet de syv krav til matomsorg ved norske sykehjem. Nannestad Høyre tar imot utfordringen og ønsker dette på dagsorden.

Bakgrunn for den belyste utfordring: Norstat har gjort en spørreundersøkelse på vegne av Forbrukerrådet. Blant de spurte mener nær to tredjedeler at underernæring blant eldre er et stort problem i Norge. Forbrukerrådets undersøkelse viser at bare 42 prosent mener at norske sykehjem tar mat og ernæring på alvor. Helsedirektoratet anslår dessuten at en betydelig andel (inntil 60 prosent) av eldre brukere av kommunenes tjenester er underernærte eller i ernæringsmessig risiko.

Slik kan det gjøres:

Sammen med Kost- og ernæringsforbundet har Forbrukerrådet besøkt en rekke sykehjem landet rundt. De har laget en rapport fra sykehjemsbesøkene som viser at små grep kan gi store forbedringer i matomsorgen. Åfjord helsesenter, Ørnes sykehjem og Smidsrød Helsehus er noen av landets sykehjem som Forbrukerrådet forteller at får til å tilby velsmakende og næringsrik mat, og samtidig skape fellesskap og gode måltidsopplevelser.

Forbrukerrådet etterlyser politikere og ledere i eldreomsorgen som er modige nok til å sette maten, kjøkkenet og ansvaret for måltidene høyt på dagsordenen. Forbrukerrådet og Kost- og ernæringsforbundet krever at:

Alle kommuner skal ha en mat- og måltidspolitikk som gir våre eldre appetitt på livet.

Alle mottakere av pleie- og omsorgstjenester må sikres et trygt, velsmakende og ernæringsmessig godt mattilbud.

Det må legges vekt på å skape trivelige rammer rundt måltidene med fokus på sosialt fellesskap.

Det må legges til rette for individuelle ønsker og behov, innflytelse på matvalg og involvering av pårørende.

Det må gjennomføres regelmessige bruker- og pårørendeundersøkelser.

Viktigheten av det gode måltid må forankres hos ledelsen på sykehjemmet og i kommunen.

Alle ansatte må ha god forståelse av betydningen av god matomsorg for eldres helse og livskvalitet, og de må ha kompetanse på oppgavene som skal utføres.

Nannestad Høyre foreslår følgende:

Det legges fram en sak til politisk behandling i Helse- og omsorgsutvalget som forteller hva som er Nannestad kommune sin nåværende mat- og måltidspolitikk ved sykehjemmet, bofellesskap for eldre og i hjemmesykepleien. Saken må gi klarhet i hvordan kommunen oppfyller kravene fra Forbrukerrådet og Kost- og ernæringsforbundet, og hvilke forbedringsområder som finnes

Det legges frem en sak til politisk behandling i Helse- og omsorgsutvalget som forteller om konsekvenser og muligheter for å flytte tidspunkt for servering av middag ved sykehjemmet til kl. 16:00.

NB! Flytter man middagen fra klokka 13 til klokka 16 kan personalet på sykehjemmet bruke denne tiden til mer aktivisering av de eldre i dette tidsrommet. På dagtid er det flere ansatte på jobb – enn hva det er på kveldsvaktene. Da blir det en vinn-vinn-situasjon.

Denne saken blir fremmet som interpellasjon fra Høyre i kommunestyret den 30. mars.

Anette Struve Øistad og Christian Bendz

Nannestad Høyre

LES OGSÅ: Tass skal jobbe på sykehjemmet i Nannestad

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no