22. okt
Skjermet avdeling skaper ro og trygghet for pasientene.
 
Vern skjermet avdeling
LESERBREV. Har vært på besøk på Vilberg helsetun. På skjermet avdeling. Ikke alle kommuner har det, så vi er utrolig heldige er i Eidsvoll.

Publisert: 13.mar.2017 11:47
Oppdatert: 13.mar.2017 12:27

Det er bare åtte pasienter der, og de blir tatt veldig godt vare på av pleiere som er glad i mennesker og synes det er spennende å lære hvordan menneskehjerner fungerer når den «slutter» å fungere. De trives i jobben sin og har tid til hver og en av pasientene.

Avdelingen er avstengt fra resten av sykehjemmet, og det er ingen gjennomgangstrafikk, noe som skaper ro og trygghet for pasientene, og er veldig viktig for et sinn som ikke tåler stress lenger, og ikke greier å henge med på alt som skjer. Pasientene blir trygge på sin hverdag, sine omgivelser og pleierne som de møter hver dag. Det gir ro på avdelingen, og bruk av medisiner som beroliger og gjør pasientene trette, kan reduseres til et minimum. Det kan ofte være nok å sette seg ned med pasienten, prate, trøste, høre på, gi dem tid (dette er de flinke til på skjermet avdeling). 

De åtte pasientene er blant de svakeste og mest sårbare i samfunnet vårt, men en gang var de med å bygge landet, yte sin del. De bør fortsatt behandles med respekt. De har jo ikke bedt om å bli syke. De har fremdeles tanker og følelser. Det er bare verden rundt de som er blitt så rotete. Deres virkelighet er en annen enn vår, men det er den de må leve i, de kan ikke velge. Hvordan føles det? De har en sykdom som tar liv og hjernen dør først. Vil vi bytte? De bør få det beste vi kan gi dem den tiden de har igjen. Har vi råd til det? Har vi råd til å la være? Hvem av oss har garanti for å unnslippe? Demens rammer uten å spørre om du er vitenskapsmann eller renholder, bostedsløs eller konge, rik eller fattig. Vi kan ikke velge. Men vi kan velge hvordan vi ønsker bli behandlet om det en dag rammer oss, ved å ta vare på blant annet skjermet avdeling. Slå ring om den nå. Det kan komme oss selv til gode en dag. De som bor der nå, var jo som oss. De hadde et hjem, familie, venner, ektefelle, naboer. De har mistet alt, inkludert seg selv. Det må jo være forferdelig vondt. Å bli revet ut av sine faste rutiner, vekk fra alle kjente omgivelser og måtte omstille seg totalt, med en hjerne som sliter for å forstå. De blir jo forvirret og mister fotfestet i livet. De tåler dårlig å bli flyttet på, men det er ingen annen mulighet når de blir så syke. Men vi kan flytte dem minst mulig. Små enheter med noen få personer å forholde seg til, er det beste for dem. Ro og trygghet er viktig. Det har de på Vilberg. 

Ros til de som jobber der og til de som har bestemt at det ikke skal være flere enn åtte pasienter. Da blir det uro og utrygghet og også tyngre å jobbe med dem. Lag heller flere små enheter om nødvendig. Det er mye bedre for alle, enn en stor, på lang sikt. Pasientene får et bedre liv og pleierne blir bedre kjent med hver pasient og får en mindre stressende arbeidsdag. Og færre sykmeldinger. Alle tjener på det.

M.H.N.H.

Eidsvoll

LES OGSÅ: Ordføreren klippet snora: Offisiell åpning av legevakt og utvidet sykehjem

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no