22. aug
LOKALKINO. Bare ny eller gammel levende lokalhistorie vises i Søndre Samfunds kinosal, etter initiativ fra seniorene. Her er tidligere ordfører og nåværende varaordfører Einar Madsen på besøk for å starte visningen av Eidsvollfilmene. Foto: Bjørn Hytjanstorp
 
Vi må starte noe nytt med å trekke fram det gamle
INVITERT. Noen kulturtilbud er blitt store de siste årene, noen forblir små eller smale. Likevel må vi hele tida starte noe nytt! For eksempel ved å trekke fram det gamle en gang til.

Publisert: 03.apr.2017 19:00
Oppdatert: 04.apr.2017 06:56

Det sterktvoksende stedet i Eidsvoll med mest folk, har en ubrukt kinosal stående. Ubrukt som kino, vel å merke. Det er både blues, gamle bilder og konserter der. Noen av arrangementene fyller salen stadig vekk, andre er litt mer beskjedne. Kino med levende bilder og lyd er heller sjelden vare, fordi det ikke er verken kinomaskiner eller videoutstyr der.

FRISTENDE

Derfor kom ideen opp i Søndre Eidsvoll 60+, den 50 år gamle seniorklubben, om å ta fram den store filmskatten av levende bilder Grunnlovsbygda har. Kanskje ingen andre bygder i Norge har mer filmdokumentasjon, enn det Eidsvoll har. Mest takket være to energiske filmamatører, Odwar Sveen og Sverre Tyskerud, men også takket være aktiviteten til TV Eidsvoll fra 1983 til 2004. Samlet er det tusenvis av timer med levende bilder – og opptakene er fra 1950-åra opp til vår tid.

Denne store filmskatten lå der bare, men fristet historiebevisste til å vise den fram – én gang til, kanskje for aller siste gang.

Eidsvollfilmene fra 1970 og 1985 har det eldste dokumentarstoffet, og begge er unike, produsert på 16 millimeter etter datidas profesjonelle krav. Resten er 8 millimeter amatørfilm og videokvaliteter av ymse slag.

BLI KJENT I BYGDA!

Ideen med lokalhistorie på kino, var å friske opp hukommelsen hos mange eldre innbyggere, gi nye innbyggere innsikt i bygdas identitet – og være åpne for alle som liker historie.

Så tenkte de hvordan det kunne gjøres – og satte i gang! Etter tre ganger, den siste tirsdagen i månedene januar, februar og mars – er oppslutningen fantastisk!

Både nær historie fra de siste årene godt hjulpet av fotograf Bjørn Hytjanstorp, og historie fra tidligere årtier, får plass i de to timene hver gang.

Mellom 40 og 50 filmer venter på tur, men det er trolig over 100 programmer som kan vises – med historisk ro og alvor, eller med glimt i øyet. Etter hvert kommer det perler på rekke og rad.

SÅ LEVENDE

Det morsomme med levende bilder og lyd er at det formidles dokumentarisk. Stemmene, ansiktene, stedene skaper helheten. Selv om bare stedene er tilbake, er det direkte flott når lektor og lokalhistoriker Eirik Sundli er guide på besøk til alle minnesmerker, og når Kåre Torgunrud viser rundt på Mjøssamlingene på Minnesund. Leif Herbrand Eriksen vandrer og forteller langs Andelva, og Sverre Tyskerud forteller om sitt nesten 100-årige liv.

I 1987 fortalte alle de overlevende norsk-engelske agentene som hadde operert i distriktet under krigen, om sine opplevelser. Historiene er helt unike!

– Et folk uten historie er et folk uten framtid, blir det sagt.

Gjør noe med det!

LES OGSÅ: Barndommens mange sider

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no