12. nov
 
De gambler med økonomien. De koker kloden. Så jeg saksøker dem.
MILJØ: Har staten brutt grunnloven?

Publisert: 02.nov.2019 09:00
Oppdatert: 01.nov.2019 23:55

Den 18. mai 2016 ga regjeringen tillatelse til oljevirksomhet i Barentshavet, lenger nord enn noensinne. Norge ønsker heller ikke ta ansvar for utslippene fra den oljen vi eksporterer. Dette er brudd på grunnloven, derfor går Natur og Ungdom og Greenpeace til klimasøksmål. Paragraf 112 i grunnloven sier blant annet at «Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares» samt at staten aktivt skal ivareta dette. Regjeringen mener de følger denne loven, samtidig som de vet at:

Utslipp fra fossilt brensel, som olje og gass, er det største bidraget til menneskeskapte klimaendringer.

Norge eksporterer 500 millioner tonn CO2 hvert år i form av fossilt brensel.

Forskning viser at å avslutte norsk oljeproduksjon vil redde kloden for tre ganger Norges nasjonale utslipp hvert år.

Nedtrapping av olje er altså det viktigste og mest betydningsfulle tiltaket vi kan gjøre for nå 2- gradersmålet. Det vet regjeringen, men tar stilling til det?

verdens oljedealer

Norge eksporterer 500 millioner tonn CO2 hvert år til utlandet. Vi skryter sånn av at vi har verdens “reneste” olje og at produksjonen er så bra. Men tall fra SSB viser at 98% av utslippene kommer når man brenner oljen, ikke når man utvinner den. Så staten kan smøre på så mye de vil. Den stygge sannheten er at Norge selger sine problemer og deretter skylder på kjøperne. Dette er ett av ankepunktene som lagmannsretten skal behandle. For at verden skal gå fremover, må Norge ta ansvar for all olje, både det vi utvinner òg det vi eksporterer.

Økonomisk uforsvarlig

Statens eneste motivasjon for denne oljeboringen har vært økonomi. Men hva skjer når oljeboring ikke er like lønnsomt som vi antar? Det viser seg at staten har lagt feilaktige beregninger til grunn når de delte ut oljelisenser i Barentshavet. I september 2017 kunne vi lese i Teknisk Ukeblad at en skrivefeil i dokumentene ble til en regnefeil på over 100 milliarder kroner. Nye utregninger viste at ett av de nye feltene kan gå 12 milliarder i minus. Milliarder som kunne blitt brukt på en grønn framtid, men som i stedet kastes i havet.

Jeg saksøker staten

Paragraf 112 i grunnloven sier blant annet at «Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares» og at staten aktivt skal ivareta dette. Ved å åpne for oljefelt i Barentshavet bryter de loven. Og bryr de seg da om fremtiden vår?

De gambler med økonomien. De koker kloden. Så jeg saksøker dem.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no