17. jun
TØMRER: Elever ved Eidsvoll videregående skole viser hva de kan. Arkivfoto
 
Vi trenger flere fagarbeidere 
1. mars er fristen for å søke videregående opplæring. Over 70.000 norske ungdommer står nå overfor sitt første store utdannings- og yrkesvalg.

Publisert: 25.feb.2018 11:00
Oppdatert: 23.feb.2018 13:59

Jeg håper flere velger yrkesfag. Altfor mange vet ikke hvor viktige yrkesfagene er og hvilke muligheter en yrkesfaglig utdanning gir. Ofte er heller ikke vi foreldre flinke nok til å vise barna våre hvilke muligheter som kan ligge i en yrkesfaglig utdanning. Og for ofte møter de som velger yrkesfag fordommer.

Yrkesfagene leder til viktige, meningsfylte yrker vi ikke klarer oss uten. De fortjener respekt. I stedet for å snakke ned yrkesfagene, skal vi heie frem de elevene som velger denne retningen. Og enda viktigere, de neste årene vil vi slite med å få nok fagarbeidere. Vi må med andre ord ikke bare heie, vi må få flere til å søke på yrkesfagene. Det gjør vi best ved å vise frem mulighetene.

Vi trenger flere fagarbeidere i årene som kommer. Årsakene til dette er flere: Vi står overfor et grønt skifte. Vi skal fra en økonomi som i stor grad er oljedrevet til nye jobber i nye bransjer. Og disse jobbene blir bærebjelkene i fremtidens Norge. Vi trenger ingeniører som kan utvikle ny teknologi og vi trenger økonomer som kan sørge for at bedriftene våre kan konkurrere. Men vi kommer ingen vei uten fagfolkene. For det blir ingen robot uten at noen bygger den eller kan håndtere den. Når vi bygger fremtidens Norge må vi ha kloke hoder og flinke hender – og det har dyktige fagarbeidere.

2018 er yrkesfagenes år. Organisasjonen World Skills og partene i arbeidslivet vil sammen med regjeringen bruke 2018 til å vise frem alt som er bra med yrkesfagene. I fellesskap kan vi bidra til å bygge opp igjen respekten for dyktige fagarbeidere. Jeg har snakket med både ungdommer og foreldre som møter fordommer mot yrkesfag. Det er tankevekkende og noe jeg mener vi alle må jobbe for å motvirke.

Min oppfordring til deg som skal søke deg inn på videregående til høsten er å ikke la deg styre av fordommer. Velg med både hodet og hjertet – og velg det du tror at du kommer til å trives med. Og hvis du trenger noen ekstra grunner for å vurdere yrkesfag: Du kommer deg tidlig ut i arbeid, mange slipper studielån, du får lære deg et fag, lønnen er ofte bra og du kan starte din egen bedrift hvis du står på skikkelig. Med et fagbrev ligger også veien åpen for videre utdanning, for eksempel på en fagskole hvis du ønsker det.

Norge trenger deg som sitter og lurer på om du skal velge yrkesfag!

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no