23. jul
 
Viktig å ta til motmæle
LEDER: Høyre-politiker Mahmood Ahmad er født i Norge og bor på Kløfta. Men det er ikke nok til å gjøre ham norsk, i alles øyne.

Publisert: 02.sep.2017 18:00
Oppdatert: 01.sep.2017 15:07

Tidligere denne uka fortalte vi om en kommentar Ahmad fikk på Facebook:

«Det er ille nok at mennesker fra den andre siden av kloden får statsborgerskap og stemmerett, om de ikke skal involvere seg direkte i norsk politikk. Jeg ser ingen grunn til at ikke-vestlige skal få varig opphold, statsborgerskap eller stemmerett her til lands.»

Rasisme er uakseptabelt, fastslår Ahmad, og han har vår fulle støtte. Men hva kan vi gjøre for å motarbeide holdninger av denne typen? Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk Senter, sier slike uttalelser er vanlige og at politikere med minoritetsbakgrunn dessverre må regne med sjikane.

Ahmed tok til motmæle på Facebook, men dialogen med mannen bærer ikke preg av at sistnevnte kommer til å endre sitt syn. Store norske leksikon skriver også at det er «lite som tyder på at individer med rasistiske og/eller diskriminerende holdninger og ideer lar seg påvirke i nevneverdig grad av rasjonelle motargumenter».

Straffelovens § 185, også kalt rasismeparagrafen, forbyr blant annet diskriminerende eller hatefulle ytringer rettet mot noens hudfarge eller etnisitet. Paragrafen er en innskrenking av ytringsfriheten, og det har vist seg vanskelig å balansere de to mot hverandre. Ikke mange er dømt etter paragrafen, og de som er dømt har kanskje holdninger som ligner på det som kommer fram i Facebook-kommentaren over, men de har ofte gitt uttrykk for sitt syn i mer truende settinger eller med andre ord.

Strengere håndheving av lovverket endrer ikke nødvendigvis folks holdninger. Kanskje endrer det heller ikke folks holdninger at man tar til motmæle. Men skjer debatten i det åpne rom, kan det kanskje påvirke noen av dem som ennå ikke har låst seg til fremmedfiendtlig tankegods. Straff kan være nødvendig, men i kampen mot ytringer, må vi tro at ytringsfriheten er vårt sterkeste våpen.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no