22. apr
Vilberg skole. Foto: Knut Øsmundset
 
Vilberg skole og arvesynd
LESERBREV. I EUB 27. april tar Vidar Mohn igjen opp skolesaken og kommunens soleklare plikt til å bevare og fortsatt bruke Vilberg skole til skole for nåværende og fremtidens barnekull.

Publisert: 04.mai.2017 15:00
Oppdatert: 04.mai.2017 15:14

 Skolen må få leve videre som en del av bygningsmiljøet langs Sundgata, og det «vil være en arvesynd å kaste vrak på den flotte, snart 100 år gamle barneskolen». Det er lett å si seg enig i at skolen er flott og en arkitektonisk perle som, om mulig, må bevares. Spørsmålet blir om skolen kan moderniseres og bli en del av et skolekompleks med de kvaliteter som fremtidens barn fortjener.

I tidligere innlegg i EUB har Vidar Mohn henvist til Oslo og andre av våre storbyer som har rehabilitert og bygd om sentrumsskoler, underforstått at disse er blitt funksjonelle og fullt ut forsvarlige og gode skolelokaler. Det som Vidar Mohn ser ut til glemme, er at storbyene neppe har hatt andre valgmuligheter.

I en periode av mitt yrkesaktive liv jobbet jeg tett sammen med arkitekter og prosjekterende for bygging av nye skoler, rehabilitering og ombygging av gamle sentrumsskoler i Oslo. Dette gjaldt blant andre Majorstua, Møllergata, Ruseløkka, Uranienborg og Hersleb skoler. Ombyggingen og tilretteleggingen av skolene var svært kostnadskrevende, tilnærmet nybygg-kostnader, og til tross for dette, fikk skolene neppe gode nok, funksjonelle og moderne planløsninger.

Vilberg skole har sikkert bevaringsverdige kvaliteter, men den kan neppe bli en del av et moderne skoleanlegg for områdets barnekull i tiår fremover. Ombyggingskostnadene vil også bli tunge, trolig oppunder eller mer enn nybyggkostnader. Hanne Strømberg har i innlegg 5. april presentert kreative lokaliseringsløsninger for skolen, men hun er også en sterk forkjemper for fortsatt bruk av hovedbygget på Vilberg til skole. Hun viser her til hva det har vært mulig å få til i den gamle husmorskolen på Mork (Doyén). Ja, men det er stor forskjell på å bygge om til leiligheter og til skole.

Jeg lar kommentarer til tomteforholdene ligge, men understreker at barna også fortjener gode utearealer, godt tilrettelagt for lek og aktiviteter.

Så til bevaring av dyrket mark. Jeg har forståelse for at dette er viktig. Vi skal ha korn og annen mat å leve av i generasjoner fremover. Men når disse forholdene veies mot hverandre, blir mitt råd: Bygg skolen på Tynsåkjordet. Kun den beste skoleløsningen er god nok for barn som skal vokse opp og bli fremtidens ressurspersoner. Her bør nostalgien være underordnet.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no