19. jul
Trond Vågan. Foto: Privat
 
Voksenopplæring i politisk idéhistorie

Publisert: 25.mar.2018 21:00
Oppdatert: 23.mar.2018 10:59

Den siste tidas turbulens i forholdet mellom storting og regjering/statsråd har aktualisert filosofen John Stuart Mills tanker omkring frihet. (On Liberty, John Stuart Mill, 1859)

Mest kjent er Mill for sitt forsvar av ytringsfriheten. Det viktigste i On Liberty er at sannhetssøken er umulig uten frihet: Å undertrykke meninger er feil, enten meningen er «feil» eller «gal». (op.cit.) For det andre argumenterer Mill utilitaristisk for ytringsfriheten: Frihet fører til lykke og framskritt for hele samfunnet, og ved å dyrke individualismen i stedet for «saueflokkmentalitet» kan hvert enkelt menneske utvikle sine evner.

Logikken i dette? Når hver enkelt utvikler seg og meninger brytes mot hverandre, gir dette mangfold og nytenking – noe som er samfunnsnyttig. Hvor går frihetens og ytringsfrihetens grenser? I et liberalt samfunn – som det norske og i Vesten – har ytringsfriheten utelukkende en positiv funksjon. Moralske forargelser er ifølge Mill en privatsak og må skilles fra det offentlige. (op.cit.)

Mills poeng med On Liberty er også å markere et skille mellom det som «concern others», «harm others» og det som «merely concern himself». Det siste har altså samfunnet (les: politikerne) ingenting med. Han sier dermed at området for individuell frihet/ytringsfrihet må gjøres så stort som mulig, og at eventuelle restriksjoner ikke må bygge på majoritetens preferanser og fordommer.

Mills ideer er høyst aktuelle i dag. Invitasjonen til noen politikere om et gratis voksenopplæringskurs i politisk idéhistorie gjelder fortsatt…

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no