24. sep
 
- Alle sier det er like ille over hele fjøla
Tre måneder uten nok nedbør har gått hardt ut over kornet.

Publisert: 31.jul.2018 20:30
Oppdatert: 31.jul.2018 15:19

Even Kristian Mangerud driver kornproduksjon sammen med Lars Halvor Stokstad Oserud, og regner med en svært dårlig avling i år.

– Vi har tresket 300 av 2300 mål, og i gjennomsnitt fått ut 100 kilo korn per mål. Da vi tresket høstkorn 8. august i fjor fikk vi 700 kilo. Snittet i Akershus er 450 kilo per mål. Det sier seg selv at kornproduksjon blir svært lite lønnsomt. Alle jeg snakker med sier at det er ille, og jeg ser mange trøtte ansikter. Folk er stresset og frykter situasjonen, påpeker han.

FOR MYE FOR LENGE

Problemet hans er det samme som hos alle andre. Varmen kom for tidlig og det har vært for lite regn.

– Hva hvis det blir godt med regn utover nå?

– Det hjelper ingenting. Løpet er kjørt for årets avlinger som ble sådd i vår, men kanskje noen får det greit med høstkornet sitt som ble sådd for ett år siden.

– Hva blir resultatet av en så dårlig avling som i år?

– Lavere inntekter til bonden for det første, men det skumle er at det i tillegg blir dårlig med såkorn og mindre dyrefôr til neste år, sier Mangerud.

Han forteller også at det er en del ugress i åkrene i år.

– Det kommer av at også det lider i varmen og vokste ikke særlig i mai, og mange unngikk derfor å sprøyte da. Det grønne i åkrene nå kom opp etter regnet i juni. Men det er det kontroll på for vi har sprøytet etter det.

SNAKK MED HVERANDRE

En moden og flott åker er enhver bondes stolthet, og det har ikke vært vanlig å snakke høyt om egen avling.

– Men nå er det like håpløst hos alle, og jeg oppfordrer alle bønder til å snakke sammen. Nå er vi i samme bås, og da hjelper det å være sammen, sier han.

– Mange bønder har godt med pumper og vanningsutstyr, hvorfor ikke bare pøse på?

– Noen har lettere tilgang til vann enn andre, for det er ikke slik at vi bruker kommunalt vann. Men det kan bli fryktelig dyrt og tidkrevende å vanne så store arealer som det er snakk om her, og da blir det bare ulønnsomt, sier han.

– Hva kan dere gjøre for å få det bedre?

– Tilgangen til såkorn til høstkorn er ikke så verst, så det kan være en løsning for mange. Da sår vi ett år før innhøsting, men er likevel avhengige av en gunstig vinter for at høstkornet skal overvintre. Da kan vi kanskje bøte på litt av tapet, og vårkornsituasjonen blir ikke like prekær.

– Hva om 2019 blir like tørr?

– Da blir det krise. Og får vi flere slike somre på rad betyr det kroken på døra for mange, sier Even Kristian Mangerud.

- Dårligere enn fryktet

– Jeg anslår årets kornavling bare blir 40 prosent av normalen. Det ser ut til å bli enda dårligere enn først fryktet, sier rådgiver Jan Stabbetorp i Norsk Landbruksrådgiving Øst til EUB.

Den erfarne rådgiveren har aldri opplevd maken.

– Dette er rett og slett elendig. I min karriere var 1994 verst, men det er vesentlig dårligere enn det nå, sier Stabbetorp.

– Det er både små og lite utviklede korn, små aks og tynn åker. Til sammen gir det utrolig lite volum, legger han til.

Selv i tørkesterk jord har tørken nå fått overtaket.

– For kornet er løpet kjørt. For gras- og potetavlingene er det fortsatt håp om regnet kommer. Det er store tap for kornbøndene, men enda større problemer og langsiktige konsekvenser for husdyrprodusentene som står uten fôr og må slakte, sier rådgiveren.

Ta vare på helsa i krisa

Godt bondevett har en rekke tips til hvordan ta vare på egen helse som bonde. I tider med ekstreme ytre påvirkninger er det hardt å være bonde. Men det finnes måter å ta vare på seg selv på:

1. Snakk med andre i samme situasjon eller andre venner. Samvær har en positiv effekt på mental helse.

2. Sørg for å ha faste rutiner. Ta deg tid til den gode kaffekoppen hver dag. Og stopp litt i hverdagen for å kjenne etter hva livet har å tilby.

3. Snakk med folk om andre temaer enn dagligdagse gjøremål. Inviter dem med på aktiviteter.

4. Husk å ta vare på deg selv. Gjør noe du liker – les en bok, se på tv, ta en joggetur. Alle dager kan være kilde til glede.

5. Nok søvn og et sunt kosthold gir bedre humør, mer energi, økt konsentrasjon og generelt bedre psykisk helse. Husk at kaffe, te, nikotin og cola om kvelden kan ta fra deg nattesøvnen. 

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
SMÅTT: Problemet i kornåkeren er at aksene er små og få. Det betyr mange tonn mindre avling.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no