21. okt
ANMELDER. Johannes Enersen (t.v.) og Øystein Løvli, skogsjefer for henholdsvis Almenningsdrift Romerike og Mathiesen Eidsvold Værk, opplyser at alle tilfeller av ulovlig kjøring i utmark blir anmeldt.
 
– ATV-kjøring i utmark er et økende problem
NANNESTAD/EIDSVOLL. Skogeiere har sett seg lei på at folk på ATV-er kjører i utmarka og på veger som er stengt med bom. Nå vil all ulovlig kjøring bli anmeldt.

Publisert: 29.apr.2017 15:00
Oppdatert: 28.apr.2017 13:50

– ATV-kjøring i utmark er et økende problem. Tilfeller som blir oppdaget blir anmeldt. Vi ser også mange tilfeller hvor man kjører utenom låste bommer og inn på skogsbilvegene innenfor bommen. Det har blitt en ukultur. Skal man kjøre på disse vegene må man ha kjøretillatelse av grunneier. Det er samme regler som for bil. Det skal være en god grunn dersom vi skal gi tillatelse til bruk av motorisert kjøretøy i utmark, sier Øystein Løvli, skogsjef hos Mathiesen Eidsvold Værk.

FLERE TILFELLER

Det er i vår registrert flere tilfeller hvor ATV-er, eller firehjulinger om man vil, har kjørt i skogsterreng.

– Vi har blant annet hatt et tilfelle på Marifjell. Der ble ATV-er filmet på webkameraet som løypekjørerlaget har stående der. Marifell er et naturreservat, hvor det dermed er ekstra alvorlig. Å kjøre ute i skogsområder er ødeleggende for både natur og dyr. Våren er en sårbar tid for drektige dyr. I verste fall kaster ville dyr fostrene på grunn av stress, sier Johannes Enersen, skogsjef hos Almenningsdrift Romerike.

Han opplyser at kjøring i utmark er brudd på Lov om motorferdsel. Ubrøytede veger går under samme lov.

TILLATELSER

– Skal det kjøres i utmark må man ha tillatelse fra både kommune og grunneier. Det er bare i helt spesielle tilfeller av nyttekjøring vi gir slik tillatelse, sier Enersen,

Skogsjefene mener antall ATV-er har økt de senere årene.

– For mange er det nok et leketøy. Noen ser kanskje at det benyttes ATV-er i forbindelse med preparering av skiløyper, og dermed tror det er fritt fram også for dem. De som kjører skiløyper har tillatelsene i orden, sier Enersen.

SKAL VERNE NATUR

– I Norge skal motorferdsel i utmark og vassdrag skje på en slik måte at det verner om natur og fremmer trivsel. Kommunen har ansvaret for at regelverket blir fulgt, sier Ronny Nilsen, kultursjef i Nannestad kommune.

I Nannestad er forvaltning av Lov om motorferdsel i utmark og vassdrag delegert til kultur.

– I henhold til loven kan noen avgjørelser delegeres til administrasjonen, mens andre kun kan politisk behandles, deriblant kjøring på barmark. Nannestad kommune er opptatt av streng ivaretakelse av regelverket knyttet til lov om motorferdsel i utmark og vassdrag, og at eventuelle søknader om unntak vil bli nøye gjennomgått før eventuelle dispensasjoner gis, sier Nilsen.

Han viser at det de senere år er gitt fra én til tre dispensasjoner i året fra nevnte lov.

LES OGSÅ: Mer miljøvennlige skogsmaskiner

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no