17. jun
Reagerer: Ola Udengen er fast badegjest i Råholt Bad. Hver uke besøker han anlegget og hver gang ser han folk som enten dropper helt å dusje, dusjer dårlig eller dusjer med badetøy. Han mener dette er én av årsakene til alle utfordringene med badeanlegget.
 
– Badende dusjer jo knapt lenger
Han ser folk hoppe i bassenget med gammel truse under badetøyet og foreldre og barn som knapt er innom dusjen før de bader med andre. – Det må en holdningsendring til, sier Ola Udengen.

Publisert: 11.feb.2018 08:30
Oppdatert: 10.feb.2018 18:46

Bassengene i Råholt Bad og Eidsvollhallen har vært stengt i lange perioder. Hittil har mange ment at dette skyldes rensemetoden Poolsan, som Eidsvoll kommune har satset på begge steder. Flere brukere etterlyser skifte til klor. Ola Udengen fra Eidsvoll mener rensemetoden langt fra er eneste forklaring på utfordringene.

Ber folk skjerpe seg

– Jeg er fast bruker av Råholt Bad, er der minst én gang ukentlig i snitt og har vært det siden åpningen for over seks år siden. Nå må vi kunne være åpne og ærlige om hva som er det egentlige problemet. Badende dusjer jo knapt lenger før de går i bassenget. Ingen rensemetode kan ta skylden for det, sier Udengen.

Han mener hygienetemaet er tabubelagt, men ser ingen grunn til å la være å si ifra. Udengen har også konfrontert folk han har sett droppet dusjingen, tatt en kjapp kattevask eller dusjet med badetøyet på.

– Det blir sjelden en hyggelig affære. Folk liker jo ikke at andre bryr seg. Men jeg synes selv det er ekkelt å bade i et basseng der jeg vet andre ikke vasker seg skikkelig over hele kroppen med såpe og vann før de stuper uti. Det burde ikke være et tema, men det er det og har vært det en stund, sier Udengen.

Han mener det ikke finnes noen rensemetoder som fullstendig kan rense skitt og møkk i bassenget når det stadig kommer tilsig fra skitne gjester.

100.000 badegjester årlig

– Råholt Bad har 100.000 besøkende i året, og det kan være 500–600 gjester i løpet av en dag. Det sier seg selv at dårlig hygiene blir en utfordring i slike basseng.

– Tror du badende på Øvre Romerike har dårligere hygiene enn ellers i landet?

– Nei, dette er sikkert utfordringer andre steder også. Men det er nå en gang her vi oppholder oss og her vi liker å bade. Dårlig hygiene gjør at det må slippes ut ekstra mye kjemi i bassengene. Dette kan skape ekstra utfordringer for badende og forskjellige brukergrupper. Problemstillingen kan være sammensatt, men jeg mener laber hygiene er én av hovedårsakene til at vi har sett alle disse utfordringene. Jeg tror heller ikke dette ville vært særlig annerledes om klor hadde vært rensemetoden, sier Ola Udengen.

Foreldreopprør mot stengt badevann: Krever at Poolsan byttes med klor

– Vil gi flere bakterier

Seniorforsker Vidar Lund i Folkehelseinsituttet sier folk som dropper såpe og vann påvirker badevannet.

– Dropper du vasken, vil de påvirke kimtallet, altså bakterienivået, i et badebasseng. Derfor er det naturligvis viktig at folk dusjer og såper seg inn skikkelig før de stuper i bassenget, sier han.

Han legger likevel til at rensesystemet og renseanlegget i et badeanlegg skal være dimensjonert for å tåle en stor mengde badende som dropper kroppsvasken.

– Generelt kan jeg si at anlegget skal være i stand til å ta unna toppene og rense med kjemi, selv om flere går uti uten å ha vært innom dusjen, poengterer han.

– Vi ser at mangelfull dusjing forekommer i badeanleggene våre. Det er ingen tvil om at renslighet er en viktig årsak til groing av kimtall. Folk er nødt til å dusje og de må gjøre det nakne for å få av seg avfallsstoffer,  sier ordfører John-Erik Vika (Sp).

– Dette er et problem 

Daglig leder for Råholt Bad, Jan-Christian Ulleberg, kjenner seg godt igjen i temaet Ola Udengen tar opp.

– Dessverre tar enkelte for lett på personlig hygiene i forkant av bading i bassengene våre. Det uheldige ved det er naturligvis at dusjes det for dårlig eller hvis det ikke dusjes, så må vi bruke mer kjemi for å opprettholde akseptabelt badevann med tanke på bakterier. Det slår fullstendig tilbake på de badende. Bruker vi mye kjemi kan enkelte få hudplager og andre utfordringer. Jeg forstår ikke at alle ikke ser det helt naturlig å foreta en god og hel kroppsvask, sier Ulleberg.

Han sier det er en del av arbeidsrutinen for ansatte ved svømmeanlegget å stå plassert utenfor garderobeanlegget. 

– Ser de noen som helt klart ikke har dusjet, gir de beskjed om at dette må gjøres før de går i bassengene. Dette er et problem for oss, sier Ulleberg.

Klor eller Poolsan? Nå kommer et tredje rensesystem på banen

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no