25. mai
Uløst: Det er fortsatt mange spørsmål knyttet til vannmysteriet i Holter i Nannestad kommune. Lars Kristian Kjærstad viser her de tydelige treskesporene i åkeren. Bak ham er vannkummen kommunen har rettet søkelyset mot.
 
Eksperter mener vannmysteriet må politianmeldes: – Bare hørt om i u-land
Vanneksperter har aldri hørt om vanntyveri i Norge. De mener Nannestad kommune må politianmelde saken. Nå lanseres en helt ny teori i vannmysteriet.

Publisert: 28.okt.2017 18:00
Oppdatert: 29.okt.2017 23:07

Stadig nye kapitler skrives i vannmysteriet i Holter. Nannestad kommune har avdekket at drikkevann er blitt borte. De mener alt tyder på at det dreier seg om at vanntyver har vært på ferde, og at disse også har sørget for å forurense drikkevannet.

– Bør uten videre anmeldes

Hans Ringnes og Lars Kristian Kjærstad har følt seg uthengte i kommunens jakt på vanntyver. To vanneksperter er helt tydelige på at saken må politianmeldes – uavhengig av hva som har skjedd.

– Jeg er enig med virksomhetsleder i at dette er alvorlig, og jeg synes også det uten videre bør politianmeldes og etterforskes. Jeg har hørt om vanntyveri i utviklingsland, men aldri i Norge, sier Sveinung Sægrov, professor i VA-systemer ved Institutt for Vann og Miljøteknikk ved NTNU.

– Drikkevannsforskriftens §4 sier klart at det er forbudt å forurense drikkevannet. Jeg har ikke vært borti slike tilfeller tidligere, og vannverkseier har hjemmel i §4 til å politianmelde slike tilfeller, jevnfør Mattilsynets veileder, sier Bjørnar Eikebrokk, sjefforsker i SINTEF.

Nå lanserer en lokal kar en helt ny teori i håp om å finne en løsning på vannmysteriet. Vedkommende, som ikke ønsker navnet sitt i avisen, sier det har vært en del kjøring med gravemaskin og traktor i området mellom Holtervegen og den store bekken som går nede i dalen. Han sier han kjenner til én person som har hatt lite vanntrykk for en tid tilbake.

Lanserer ny teori

– Hvis vannledningen til denne personen går i området maskinene har holdt på, kan vannledningen ha blitt fastklemt og kanskje en skjøt revet opp. Det var temmelig bløtt i det området som de store maskinene kjørte i sommer. Hvis det har blitt tatt vannprøver etter vannpumpa kan pumpa ha sugd inn masse fra grunnen, og det er kanskje ikke så rent. Jeg kan ikke forstå at om noen skulle ha tappet vann ved en kum, at det skulle medført forurensning av vannet andre steder i anlegget, sier Holter-mannen.

Virksomhetsleder Bente Huseby i Nannestad kommune har ikke besvart EUBs spørsmål i forbindelse med denne saken.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no