24. apr
REAGERER: Eva Fjeldstad og Kjartan Sælensminde er naboer til Hurdalssjøen og ber vannscooterkjørerne parkere farkostene sine. – Lyden høres til forveksling ut som en kantklipper. Den har naboen opplyst at gir 98 desibel, sier Fjeldstad.
 
– Bråker mye mer enn noen båt jeg har hørt
Naboer til idyllen Hurdalssjøen støtter ordførerne og ber om at totalforbudet mot vannscooterkjøring håndheves.

Publisert: 23.jul.2017 07:30
Oppdatert: 23.jul.2017 09:53

Vannscooterdebatten gasser videre med full styrke. Naboer til Hurdalssjøen ber nå om at det vedtatte totalforbudet håndheves.

– Vannscooterne er mesteparten av tiden ute og kjører i sirkler for å lage bølger og hoppe. De kjører rundt og rundt, gjerne flere ifølge og lager bølger for hverandre. De kjører i timevis av gangen, og mest i helgene. Dette bråker mye mer enn noen båt jeg har hørt og sett på Hurdalssjøen i løpet av ti år. Når de kun kjører fram og tilbake i rimelig fart eller har med ungene ut på tube, er det en helt annen lyd. Men til det kan de også bruke en vanlig båt, sier Eva Fjeldstad. Hun er bosatt i Vestsidevegen 196 i Hurdal og har Hurdalssjøen som nærmeste nabo. Torsdag var flere vannscooterkjørere ute i EUB og sa de vil fortsette å kjøre vannscootere lokalt. De mener regelverket er uklart.

LES OGSÅ: Fortsatt totalforbud mot vannscootere

Bruker idyllen flittig

Ordførerne Runar Bålsrud, John-Erik Vika og Hans Thue viser til den vedtatte forskriften fra 1996 – som tydelig slår fast et totalforbud mot vannscootere. Dette understreker også Kystverkets seniorrådgiver Bjarte Buanes. Han viser til Oslo kommune, som også har hatt en særregulering av vannscootere. Denne har, som i Hurdal, Nannestad og Eidsvoll, kommet til nytte nå som den sentrale Vannscooterforskriften er fjernet. Både Eva Fjeldstad og Kjartan Sælensminde setter stor pris på Hurdalssjøen. Sistnevnte er hyttenabo til idyllen.

– Det støyer mer enn nok slik vannscooterkjøringen er utpå her i dag. Jeg vil sammenligne det med en motocrossbane. Hadde vi fått det i området her ville man protestert høylytt, sier Sælensminde, som bruker sjøen flittig til for eksempel padling. Han støtter ordførernes utspill der de henviser til totalforbudet.

LES OGSÅ: Nekter å parkere vannscooterne

Støtter ordførerne

– Jeg ser ingen grunn til at dette skal endres. Det er fint at ordførerne har gått sammen og støtter hverandre i dette, sier han.

– Det gir en lyd som til forveksling høres ut som en kantklipper. Den har naboen opplyst at gir 98 desibel. Det er mye bråk. Når vannscooterne kjører på vannet og det er stille eller vinden kommer mot land, da bærer lyden enormt godt. Vi hører hva de sier når de snakker sammen, og vi hører vannscooterne som de kjørte rett i nærheten av oss, sier Eva Fjeldstad. Hun viser blant annet til nabolovens §2, som sier at man ikke skal gjøre noe som er urimelig eller unødvendig til skade eller ulempe for naboene.

– Slik jeg oppfatter det, er denne kjøringen for å ha det gøy. Det er ikke nødvendig og det er utilbørlig bråk, sier hun.

Fakta

  • Inntil 19. mai i år måtte vannscooterne holde seg minimum 400 meter fra land. Da valgte Regjeringen å oppheve Vannscooterforskriften.
  • Nå er det opp til hver kommune å vedta eget regelverk i sine farvann. Flere kommuner jobber nå med dette. 
  • Både Ullensaker, Eidsvoll, Hurdal og Nannestad har fra før forskrifter som innebærer totalforbud. I Eidsvoll kan gis dispensasjon på Vorma.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no