25. jun
ENDRE. Høyrekvinnene Tone Trøen (t.v.) og Tone Cicilie Danielsdatter vil endre organiseringen av hjemmetjenesten i Eidsvoll.
 
– Brukerne føler seg ofte utrygge og usikre
EIDSVOLL. Høyrepolitikerne Tone Trøen og Tone Cicilie Danielsdatter mener at hjemmetjenesten i Eidsvoll kommune fører til en usikker hverdag for mange brukere.

Publisert: 02.mar.2017 13:32
Oppdatert: 03.mar.2017 09:53

– Brukerne blir utrygge ved at det stadig kommer nye og forskjellige mennesker inn i hjemmet. Det skaper stor usikkerhet for syke og gamle mennesker, mener de to Høyre-kvinnene.

MINDRE TEAM

De to mener at det bør dannes mindre team som dekker små, geografiske områder. I disse temaene vil både hjemmehjelpere og hjemmesykepleiere være samlet.

– Slik det er i dag, er det altfor mange å forholde seg til. Små team kommer lettere og tettere på brukeren, og hjelpebehovet sees mer samlet. Kartlegging kan skje raskere, og det oppstår en nærhet mellom partene. Ensomhet og underernæring er ofte et problem blant eldre og syke som bor hjemme. Faren for dette kan reduseres ved at tjenesten kommer tettere på og er bedre kjent med brukeren, og tjenesten blir mer rettet mot pasientens behov, sier Tone Trøen. Hun er helsepolitisk talskvinne for Høyre på Stortinget, og dette er en av hennes hjertesaker.

Ved å organisere hjemmetjenesten på denne måten, mener de to at brukeren blir mer deltakende og aktive i eget liv.

– Det handler om å tenke nytt og å sette brukeren i sentrum. Dette blir mer og mer viktig fordi flere blir boende lenger hjemme, noe som også er et uttalt ønske fra Eidsvolls politikere. Det skal satses på å styrke hjemmetjenesten i alle ledd. Med mindre team, blir også kontakten med de pårørende tettere, sier Danielsdatter.

FORSØK HAR VIST POSITIV EFFEKT

Trøen forteller at dette er en reform som hun har jobbet hardt for å få gehør for, også på Stortinget.

– En slik reformi omsorgenstjenesten har mange positive sider. Forsøk har vist positiv effekt for alle parter – pårørende, brukeren og de ansatte. I dag er det høy sykmeldingsprosent i hjemmetjenesten, men i mindre team, går antall sykmeldinger ned. Ideen har vi hentet fra Nederland, og noen bydeler i Oslo er i gang, forteller Trøen.

– Vi synes at folk selv skal få bestemme hvem de vil ha hjelp av i eget hjem, og Høyre har tidligere foreslått fritt brukervalg i eldreomsorgen, noe som også innbefatter private aktører, men dette fikk vi ikke gehør for i kommunestyret. Det er vi skuffet over, men vi ser ingen grunn til at Eidsvoll ikke skal kunne organisere den kommunale hjemmetjenesten på en annen måte enn nå. Vi må spørre oss selv om den tjenesten vi leverer, er god nok. Kan tjenesten organiseres på en annen og bedre måte for brukeren? Vi mener ja, og Høyre skal fremme en interpellasjon i et av de første kommunestyrene. Jeg vil at Eidsvoll skal vurdere å prøve ut en ny organiseringsform, sier Danielsdatter.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no