23. jul
 
- Butikktyvene kommer i alle aldre
Barn, ungdom, ansatte og eldre mennesker. Alder er ingen hindring for å stjele. Med Black Friday og julehandel rett rundt hjørnet er kjøpesentrene ekstra på vakt.

Publisert: 23.nov.2017 09:00
Oppdatert: 23.nov.2017 09:32

– Nylig stoppet en butikkinnehaver en ung gutt kledd i en dyr jakke. Han mente gutten ikke hadde jakka på seg da han kom, men gutten sa bare iskaldt at mora kjøpte den i går. Dermed fikk han gå, men det viste seg at jakka var stjålet. Vi vil nå kurse de ansatte i hvordan de skal unngå butikktyverier, sier senterleder Nina Kristengård i Amfi Eidsvoll.

Hun kan det meste om tyverier.

– Ungdommer stjeler øl, brus, sminke og klær. Vi har eldre damer som tar sko og pynteting, og pensjonisten som stjal sjokolade. De tar det som er lettest å ta. Folk er helt uredde. Jeg blir flau bare av å snakke om dette, sier hun.

POLITI

– Hva skjer når de blir tatt?

– Vi ringer alltid politiet som ofte er raskt på pletten og gjør en flott jobb. Det er ikke moro for barn å sitte her med dem, oss og foreldrene. Dessuten blir alle tyver utestengt fra senteret.

BRØT SEG INN OG STJAL FOR TITUSENER: Mistenker proffer

Tyver er et problem for alle som driver butikk, og Kristengård har en vekter på plass for å prøve å forhindre aktiviteten.

– Før og etter skoletid kommer mange ungdommer hit. Jeg tror en del av tyveriene handler om å tøffe seg for andre, men å bli utestengt er den kjipeste straffen de kan få, påpeker hun.

– Hva sier foreldrene når de møter her etter et tyveri?

– Noen blir sinte på barna, andre reagerer ikke så veldig.

– Hvilke følger kan tyverier få?

– Fordi vi involverer politiet kan dette havne på rullebladet. Det kan gi problemer med å få visse jobber senere, og de kan bli nektet innreise til USA. Derfor er det viktig å stoppe de yngste så raskt som mulig slik at de unngår dette, påpeker hun.

STEKEPANNE OG BESTIKK

Line Holm i Til Bords, forteller om folk som stjeler deler av bestikk ut av eskene, og tar utstilte stekepanner når de passerer butikken.

TYVER PÅ RAID: Stoppet av politiet på Hønefoss

– Vi har flere ganger solgt ufullstendige bestikk i den tro at esken er full. Nå må vi sjekke alle før vi selger, påpeker hun.

Et par butikker bortenfor opplever Caroline Engelstad mye svinn i sminkehyllene.

– Ofte står bare tomeskene tilbake i hyllene, sier hun.

Kristengård sier også at interne tyverier også er et problem.

– Vi kan ikke være blåøyde og tro at det ikke skjer. Blant annet har vi sett markant omsetningsøkning etter at folk har sluttet, og det indikerer jo sitt. Også slike tyverier blir anmeldt tvert, påpeker hun.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no