23. jul
 
Elgen flytter inn i hagene: – Den har i hvert fall ikke vært inne i stua her
Britt og Arne Saga bor i Mårvegen, men den kan like gjerne omdøpes til Elgvegen. – Vi kjenner henne igjen på utseende og væremåte fra år til år.

Publisert: 10.jan.2018 21:00
Oppdatert: 10.jan.2018 15:45

Arne Saga er rimelig sikker på at det er den samme elgkua.

– Vi kjenner henne igjen på utseende, gange og væremåte. Noen ganger har hun vært alene, men stort sett har hun hatt med seg 1–2 kalver. Hun har vært her 1–3 ganger hvert år siden 2012, sier Saga.

Fredag kunne EUB fortelle historien om hvordan skogens konge elger seg innpå nabolag og er blitt en snakkis blant innbyggerne i flere boligområder i Nannestad sentrum. For ekteparet Saga er ikke besøk av ville dyr noe nytt. Skjønt; Kan denne elgen egentlig regnes som et vilt dyr?

Ikke vært inne i stua

– Den har i hvert fall ikke vært inne i stua her, da, humrer Britt.

– For oss er dette koselig og helt greit. Det minner oss om at vi bor på landet rett i nærheten av skogen, og vi synes det er trivelig å oppleve elgene på nært hold. De spiser og koser seg rundt her, sier Arne som har et lite skogholt like bak huset.

Han husker én elgepisode spesielt godt.

– Jeg kom ut og rundet hjørnet på husveggen. Plutselig fikk jeg øye på elgkua og to kalver. De valgte heldigvis å gå på venstre side av garasjen. Hvis ikke hadde de kommet rett imot meg, smiler han.

I Vargvegen – mindre enn tre kilometer unna – bor Sveinung Skår. Han har også stiftet bekjentskap med elger i det siste.

– På lørdagsmorgenen holdt jeg på inne i huset, og sjekket Facebook-siden til oss som bor her. Da sto det at elgene lå i hagen til én av naboene, sier Skår.

Han gikk ut, men fant ingen elger hos naboen.

– Da jeg kom tilbake så jeg plutselig at det var i min hage de lå. Jeg sto fem meter unna og fikk tatt noen bilder. De viste ingen tegn til å være stresset. Det så ut til at de koste seg, sier Skår. Han er naturfagslærer på Maura skole, og synes det var fint å komme såpass tett innpå dyrene.

Elgokse snek seg innpå

– Jeg har barn selv, og vil naturligvis ikke at elgene skal angripe dem. Derfor er det fint at kommunen har satt opp en foringsplass et stykke utenfor boområdene. Får håpe elgene velger å benytte seg av den, sier han.

– Første gang så tett innpå?

– Jeg var tett innpå da jeg sto i kongens klær på befalsskole i Harstad også. Da hadde en elgokse sneket seg innpå meg bakfra mens jeg sto på vakt. Jeg merket ikke noe før det kom noen, dyttet borti meg og ba meg snu meg. Da tuslet han bare rolig forbi på to meters hold, smiler Skår.

Nannestad kommune har mottatt flust av oppringninger om innpåslitne elger i det siste. De følger situasjonen nøye og har tatt flere grep.

Ps: Elgvegen finnes allerede – en liten kilometer fra Mårvegen – på Preståsen i Nannestad.

LES OGSÅ: Mater elgene for å lure dem unna hagene

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Trivelig: Arne og Britt Saga synes det er trivelig å ha besøk av elger. De tror det er den samme elgkua med forskjellige kalver som har vært innom.Foto: Bjørn Inge Rødfoss
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no