16. sep
 
– Den største skatten er intimiteten
SUNDET. – I Sundet kan man vandre i en slags bystruktur å finne perler på rekke og rad. Det er viktig at dette bevares i takt med utbyggingen, sier Ole Jakob Holt.

Publisert: 26.apr.2017 15:30
Oppdatert: 26.apr.2017 13:44

Han er med i Fortidsminneforeningen som arrangerte «Ditt verdifulle nabolag» i Sundet. Rekordoppmøtet levnet liten tvil om at lokalbefolkningen ser på Sundet som et verdifullt nabolag.

– Den største skatten er intimiteten, altså at man kan vandre i en slags bystruktur og finne perler på rekke og rad. Det er ikke nødvendigvis ett spesielt bygg, men mengden og kvaliteten på det som er som utmerker seg. Sundet har et fortrinn ved at de har et særpreg. Ta for eksempel gatestumpen mot Sundtoppen. Der er det et vakkert og spesielt miljø i forlengelse av den gamle brua. Du kan nesten føle at du er i en slags sørlandsidyll. Det er ikke mange steder som er slik på Romerike, sier Holt.

Viktig i utviklingen framover

Under arrangementene i Sundet snakket Holt om skattene han finner i nabolaget. Kommunen jobber i disse dager med sentrumsplanen for Sundet. Det er kjent at det er planlagt en rekke store utbyggingsprosjekter i sentrum de nærmeste årene.

– Det vil være farlig for Sundet å ende opp med å skulle ligne på Jessheim eller Lillestrøm. Til det ligger det altfor langt fra hovedveiene. Det viktige blir å satse på kulturen og særpreget, slik for eksempel Drøbak og Røros har gjort.

– Hva forteller det store oppmøtet på arrangementene deg?

– At det er stort engasjement. Det var hyggelig at mange gårdeiere også deltok. Vanligvis har vi 60–70 deltakere på slike arrangementer rundt omkring i Oslo og Akershus. Her deltok 120 stykker, og det er klar ny rekord.

– Hvilke råd vil du gi i forhold til Sundet i årene framover?

– Ligg i forkant, ta vare på kvalitetene, la kulturminnene være toneangivende og la særpreget og særegenheten være en styrke og få en sentral plass i det som kommer i Sundet. Elva, Sundtoppen og den gamle bebyggelsen er det viktigste for sentrum, og da må det komme godt fram.

Godt fornøyde

Også i Eidsvoll kommune var de naturligvis godt fornøyde med arrangementene.

– Det var rekordoppmøte, og de måtte stenge påmeldingen da de passerte 90 påmeldte. Likevel var det flere som kom på foredragskvelden, og vi var nok opp i 120 personer som fylte kommunestyresalen i Eidsvoll rådhus, sier Silje Lillevik Eriksen, arealplanlegger i Eidsvoll kommune.

– Hensikten med arrangementet er å skape begeistring og engasjement om nabolaget de tar for seg med tanke på bevaringsverdig bebyggelse og stedets særpreg og kvaliteter, sier Lillevik Eriksen.

LES OGSÅ: Endelig i sentrum av utviklingen

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no